Fordulat a magyar egyetemeken

Míg a magyar diákok száma csökken, a külföldieké növekszik a hazai felsőoktatási intézményekben. A trend nemcsak az egyetemeknek hoz plusz bevételt - a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemre 21 milliárd forint tandíjat fizettek be a külföldi hallgatók - , hanem az egyetemi városoknak is óriást potenciált jelent, derül ki a zoom.hu cikkéből.
Szepesi Anita, 2017. október 6. péntek, 22:04
Fotó: Pixabay

Míg a 2012/13-as tanévben közel 21 ezer, tavaly már csaknem 29 ezer külföldi diák iratkozott be magyar felsőoktatási intézménybe. A Pécsi Tudományegyetemen 3,2 ezer, Debrecenben 5 ezer a külföldi hallgatók száma, Szegeden is a pécsihez hasonló nagyságrendről értesült a portál.

A külföldi hallgatók számának növekedése a kormányzati szándékokkal is egybevág, Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerint azt szeretnék, ha 2020-ra a hallgatók 15 százaléka nem magyar állampolgárságú lenne.

A külföldiekből nem csak az intézmények, hanem az egyetemi városok is profitálnak, az említett három városban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek el a hallgatók. Becslések szerint a három megyeszékhelyen egy külföldi hallgató átlagosan 1,2 munkahelyet teremt, és 13 ezer ember megélhetéséről van szó.

Toborzásra a tandíjbevétel 1-2 százalékát fordítják az egyetemek.

Címlapkép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.10.06 22:55

"A külföldi hallgatók számának növekedése a kormányzati szándékokkal is egybevág"

A magyar már ne is menjen egyetemre?

Két mostohagyereke van a mostani kormányunknak: az egészségügy és az oktatás. Ezen belül a felsőoktatás az, ami rettenetesen le van züllesztve. Egyik fiam egyetemi oktató, csak úgy tud megélni, hogy eközben egy cégben is dolgozik. Másik fiam még egyetemista, jól tanul, mégis nagyon kevés ösztöndíjat kap. A lányom is egyetemista, ő is csak alamizsnát kap ösztöndíjként.

Évek óta folyik a felsőoktatás kivéreztetése, most már ideje volna néhány milliárdot beletolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html