A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Bár a piac nem vár kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának holnapi ülésétől, lehet meglepetés is, ami nem érinti majd jól a forint árfolyamát − véli Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője. Egy váratlan vágásra magyarázatot is lehet találni, de a szakértők többsége azt feltételezi, hogy a tanács megvárja, mi lesz az IMF-megállapodással − emelte ki Ruzsonyi. A Commerzbank devizaszakértője szerint a bizonytalanságot jól mutatja, hogy már a legutóbbi kamatdöntő ülésen sem volt egyöntetű a kamattartásra szavazás, ráadásul a két új tag bizonytalannak tekinthető (ők még a tartásra szavaztak).

Márpedig ha a váratlan kamatvágás a piac számára bizalomvesztést okoz, akkor jöhet egy jelentősebb forintgyengülés. Az sem mindegy azonban, hogy a többség csak egyszerinek minősíti majd ezt a lépést, vagy a piaci szereplők azt gondolják, hogy a kormány elvárásainak megfelelően kamatcsökkentési ciklust nyit a monetáris tanács. Az első esetben is könnyen 280−285 forint közzé térhet vissza a magyar deviza euróárfolyama, míg a másodikban ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető. Ha most nem változik a kamat, akkor maradhat a nyár végi hangulat és a nemzetközi hírek által meghatározott kereskedés, ahogy a múlt héten is történt.

Az elmúlt héten erős sávkereskedés alakult, ki amiből nehéz lesz kimozdítani az árfolyamot − véli Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője. Jól látszik ugyanis, hogy a 276 és 280 közötti szinteket kereskedik le a külföldiek, a 280 forintos euró közelében jelentős eladók vannak a nagyobb szereplők közül. Csajbók szerint akár a héten is megmaradhat ez a sáv, a jegybanki kamatdöntő ülés ellenére is. Még ha kamatvágás lesz is, az vélhetően csak a minimális 25 bázispontot jelenti majd, ami nem feltétlenül rengeti meg a piacot. Csajbók szerint azonban azt is látni kell, hogy a jó hírekre már kevésbé érzékenyen reagál a forint, ami azt valószínűsíti, hogy ha kitörés lesz, akkor az inkább felfelé várható.

Ezt erősíti a Reuters felmérése is. A nemzetközi elemzők augusztusi várakozásai szerint ugyanis egy hónapos időtávon 281 forint lehet az euró reális értéke, míg három hónap múlva már 285 forint az előrejelzés. Ez nem jelent drámai fordulatot, inkább csak kisebb bizonytalanságot jeleznek előre, egyéves távlatban ugyanis már 279 forint a célárfolyam.