Különös feltételekkel keresnek vezetőt a Szegedi Egyetem Onkoterápiás Klinikájának élére. "A pályázónak rendelkeznie kell orvosi diplomával; szakorvosi képesítéssel klinikai onkológiából, tudományos fokozattal; MTA doktora címmel, habilitációval; hazai és nemzetközi szakmai elismertséggel és publikációs tevékenységgel; egyetemi szintű oktatásban és betegellátásban szerzett legalább 10 éves tapasztalattal; PhD témavezetői tapasztalattal, angol nyelvből előadó- és vitakészséggel. Előnynek számít további szakvizsga megléte." - olvasható a kiírásban.

Az ország öt onkológiai térségének egyik központja a szegedi Onkoterápiás Klinika, amely a térségi betegellátásban mindenfajta daganat gyógyszeres és sugárterápiás kezelését végzi, a betegellátás mellett, egyetemi klinikaként természetesen az oktatásban, kutatásban is fontos szerepet tölt be, így indokoltnak tűnhetnek a klinika vezetőjével szemben támasztott szigorú feltételek. A meghirdetett állás az onkológiában már most csúcspozíciónak számít, arról nem is beszélve, hogy útban van egy olyan 9 milliárdos fejlesztés, amely egy világszínvonalú fejközpont létrehozását célozza. A leendő centrumban nyugat-európai minták alapján egy helyre koncentrálnák a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc-állcsontsebészeti és idegsebészeti, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó speciális onkológiai ellátást. Az új fejközpont  egyaránt magában foglalja az oktatást, a kutatást és a gyógyítást - derül ki a Délmagyar cikkéből.

A hatalmas fejlesztés ellőtt álló klinika vezetésére kiírt pályázatban megfogalmazott feltételeknek első megközelítésre három szakember felel meg. MTA doktori címmel és a felsorolt feltételekkel az Országos Onkológiai Intézetet (OOI) Kásler Miklós utódaként vezető Polgár Csaba, Borbély Katalin, aki főként diagnosztaként és nem a terápiás gyakorlatban szerzett hírnevet, és a pályázatot kiíró dékán felesége, Oláh Judit, - aki gyakorlatát speciális szegmensben, bőrgyógyászati onkológiában szerezte - rendelkezik.

Nem tűnik életszerűnek, hogy a 3 MTA doktor onkológus  közül az első két szakember, az OOI-t vezető Polgár Csaba és a napi terápiás gyakorlat helyett a diagnosztikában jeleskedő Borbély Katalin komolyan számításba jönne az Onkoterápiás Klinika vezetőjeként. Az egyedül porondon maradó Oláh Juditnak viszont a betegségcsoportok jelentős részének daganatellátásában nincs személyes jártassága, lévén a dermatoonkológia a fő érdeklődési területe.

Igaz, a kiírás a tudományos feltételeknél szigorú csak (legyen a jelölt MTA doktor), a terápiás gyakorlattal szembeni elvárások lazábbak. Az ország öt onkológiai központjának egyikében a vezetőtől nem várják el a sugárterápiás végzettséget, elnagyolt a rutin ellátásban töltött gyakorlattal szemben megfogalmazott feltétel, szakvizsgaként is elég a klinikai onkológiai, miközben az új vezetőnek nem csak egy a daganatellátásban teljes vertikumban működő térségi központot kell vezetnie, hanem egy 9 milliárdos beruházás keretében megvalósuló, világszínvonalú, fej-nyaksebészeti központ fejlesztését is koordinálnia, felügyelni, működtetni.

Fotó: Pixabay