Minden mérőórával mért szolgáltatást csak hiteles mérőeszközzel lehet végezni. A jogszabályok a különböző mérőeszközök hitelesítési idejét eltérően határozzák meg - hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület közleményben.

A gázórát az óránkénti hat köbméter és annál kisebb teljesítményű gázmérők esetén 10 évente, az óránként hat köbméternél nagyobb teljesítményű eszközöknél 5 évente kell cserélni. Vízóránál a főmérő hitelességi idejét 4 évben, a mellékmérőét 8 évben határozza meg a jogszabály. A villanyóránál gázórához hasonlóan 10 év a hitelességi idő.

A gázórák és a villanyórák a közszolgáltatók tulajdonában állnak, így a szolgáltatók a saját költségükön kötelesek kicserélni azokat. A vízórák esetében a főmérők szintén a közszolgáltatók tulajdonában állnak, azonban a mellékmérők már a fogyasztók tulajdonában vannak, így a mellékvízmérők hitelesítéséről, illetve cseréjéről saját költségükön kötelesek gondoskodni a fogyasztók.

Rengeteg utánajárással, bosszúsággal jár, ha erről a fogyasztó nem gondoskodik időben. Ha a mérőcseréről a mellékmérő tulajdonosa nem gondoskodott időben, a szolgáltatási szerződés, amely a számlázás alapjául szolgál, megszűnik. Ebben az esetben el kell végeztetni cseréjt és a hitelesíttetést, és kérni kell a lakás-mellékvízmérők újbóli számlázásba vételét, azaz új szerződés kell kötni.

A fogyasztónak kötelezettsége biztosítani, hogy a szolgáltató munkatársai elvégezhessék a munkájukat. Ha fogyasztó nem biztosítja a lakásba való bejutást - kétszeri írásbeli, eredménytelen felszólítást követően - a szolgáltató gyorsított bírósági eljárást, úgynevezett nem peres eljárást is igénybe vehet a lakásba való bejutás érdekében.