Rabszolgatörvény: új érvet talált a számvevőszék elnöke

Az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) mellett a munka törvénykönyve módosítása, azon belül pedig az önkéntesen vállalható túlmunka is a gazdaság fehérítését szolgálja - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az M1 csatornán az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. január 3. csütörtök, 10:39
Fotó: Napi.hu

A számvevőszék elnöke szerint a gazdaság jelenlegi felfutó állapotában, amikor munkaerőhiány van, nem valószínű, hogy a vállalkozások egy megrendelésnél megnézték a túlóra lehetőségeket. A vállalkozó a dolgozóit vélhetően a normál munkaidőre igen, a túlmunkára azonban már nem jelentette be, a túlmunka mértékéről csupán megegyezett a dolgozóval.

A Munka törvénykönyvének a módosítása azonban rugalmas munkaerőpiaci környezetet hoz létre, így a munkaadóknak és a dolgozóknak is nagyobb lehetőségük van legális, mindenki számára előnyös, szerződéses formában rögzített megegyezést kötni - ismertette Domokos László az álláspontját.

A szakszervezetek szerint ugyanakkor Magyarországon a munkavállalók kiszolgáltatottságát növeli csak a túlórakeret 400 órára emelése. Egy kutatás szerint az emberek sem olyan optimisták, mint az ÁSZ-elnök: a megkérdezettek 92 százaléka hallott a túlóratörvény ("rabszolgatörvény") legfontosabb intézkedéséről, és a válaszadók háromnegyede nem támogatja az elrendelhető túlórák számának évi 400-ra emelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2019.01.03 12:00

És még a fideszes trollok beszélnek az OPNI újranyitásának szükségéről ! Nem az kell kedveseim, hanem egy jó ügyész, egy független bíróság, egy felelős kormány meg egy öntudatos, nem alárendelt parlament !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html