Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megszűnt műszaki biztonsági felülvizsgálat hátrányosan érintette a fogyasztókat, mert az elosztó az elméleti fogalmat jelentő gáztömörséget mérte, nem megfelelő érték esetén pedig automatikusan kizárhatta a fogyasztót a gázszolgáltatásból, a visszakapcsolás pedig aránytalanul magas költséggel járt.

Az új szabályozás szerint az elosztó társaság gázszivárgás vizsgálatot csak fűtési idényen kívül, április 15. és október 15. között végezhet, az ellenőrzés időpontját 60 nappal korábban kell jeleznie a tulajdonosnak, és gázszivárgás esetén nem zárhatja le automatikusan az egész hálózatot, csak kizárólag a hibával érintett vezetékrésznél lehet korlátozni a szolgáltatást. A vizsgálatot 10 évente kötelező elvégezni az élet és vagyonbiztonság fenntartása érdekében, de gázszivárgás észlelését továbbra is bármikor lehet jelenteni - mondta a helyettes államtitkár az MTI beszámolója szerint.

Magyarországon a háztartások 75 százaléka, 3 millió 300 ezer háztartás fűt gázzal, az új intézkedés 7 millió embert érint, számításuk szerint éves szinte 30 milliárd forint megtakarítást jelenthet az új intézkedés a könnyű közmű programban a korábbi intézkedéseken túl - mondta Bartal Tamás.

A kormány 2017 tavaszán könnyű közmű program néven intézkedéssorozatot indított a családok, a kis- és középvállalkozások segítésére, a versenyképesség növelésére, a bürokrácia csökkentésére - mondta a helyettes államtitkár.

  • Első lépésként tavaly július elsejétől ingyenessé tették a csatlakozást mind a négy - gáz, villany, ivóvíz és csatorna - közműnél.
  • Második lépésként tavaly szeptemberben eltörölték az elosztók monopóliumát, az intézkedésnek köszönhetően a vállalkozók széles köre dolgozhat a közműcsatlakozás kiépítésén.
  • Harmadik lépésben a második versenyképességi törvényben megerősítették a díjmentesség garanciáit visszamenőlegesen 2017 július elsejéig, december elején csökkentették az engedélyezési eljárási határidőket, egységessé tették a közműszektorban a részszámlák kibocsátásának szabályait, eszerint egyszerre legfeljebb három havi számlát lehet kiküldeni a fogyasztónak három különböző esedékességi idővel.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta, a tavaly indult könnyű közmű program népszerű, és folytatódik, becslések szerint a programban havi szinten tavaly 1-1,5 milliárd forint megtakarítás jelentkezett nemzetgazdasági szinten, emellett jelentősen emelkedtek a közműbekötési igénylések.