Gázzal fűt? - Kedvező változások jöhetnek

A közös gyűjtőkéményre kötött gázkazán önhatalmú cseréje nem csak jogszabálysértő, de anyagi kárt is okoz - hangsúlyozta Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) elnöke szerdai konferenciájukon. A jelenlegi szabályok szerint, ha egy ilyen kéményre kötött készülék javíthatatlan, az csak az ugyanoda csatlakozó többi, régebbi berendezés cseréjével váltható le.
Papp Zsolt, 2017. március 2. csütörtök, 10:47
Fotó: Napi.hu

A szakértők szerint a probléma az ország lakosságának társasházban lakó ötödét érinti. Bálint Attila, az Első Magyar Kéményszövetség (Emkész) elnöke jelenleg országszerte 90 ezer műszakilag problémás kéményt tart csereérettnek - írja a Népszava. Hrobár Balázs, az Emkész elnökségi tagja a gázkészülékcsere és kéményátalakítás átlagos lakásonkénti költségét 6-800 ezer forintra tette.

Illés Zoltán, a Gáziparosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy az - uniósnál jóval szigorúbb - rendelet felülvizsgálatát kezdeményezték annak érdekében, hogy ilyen esetben beszerelhetőek legyenek a zárt égésterű, de nem kondenzációs kazánok is - így elvileg csökkenthetőek lennének a kazáncsere költségei.

HOZZÁSZÓLÁSOK