Gondok voltak két minisztériumnál

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a társadalombiztosítási alapok utóellenőrzését, amelynek során hiányosságokat és késedelmet tárt fel a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) - közölte a számvevőszék.
MTI, 2016. június 16. csütörtök, 12:02
Fotó: Napi.hu

Az ÁSZ még 2012-ben értékelte az ellátások és szolgáltatások jogosultsági rendjében alkalmazott nyilvántartási rendszerek működését, az akkor feltárt hiányosságok megszüntetésére az ÁSZ az NGM és az Emmi részére két-két javaslatot fogalmazott meg. A mostani utóellenőrzés a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési tervek végrehajtását értékelte.

Az ÁSZ megállapította, hogy az NGM az intézkedési tervben előírt hét feladat közül hármat határidőben végrehajtott, négy feladat végrehajtása azonban nem történt meg. A foglalkoztatói törzsnyilvántartások összehangolási lehetőségeit dokumentumokkal nem tudták igazolni, és az összehangoláshoz szükséges változtatások költségvetési hatásait sem számszerűsítették. Ezen túl nem valósult meg dokumentáltan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatói adatbázisának folyamatos és teljes körű átadása sem és nem tudták dokumentumokkal igazolni a társadalombiztosítási ellátásokat szabályozó jogszabályok módosításának előkészítését.

Az Emmi intézkedési tervében tizenegy feladatot írtak elő, amelyek közül hármat határidőben, nyolcat azonban határidőn túl hajtottak végre.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetgazdasági miniszterhez a végre nem hajtott feladatok, az emberi erőforrások miniszteréhez az intézkedések határidőn belüli végrehajtását biztosító kontrollok működése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK