Gyanús béremelkedés az állami vezetőknél

Statisztikai okokkal magyarázta a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy miért emelkedett tavaly az állami vezetők fizetése. Az indoklásban azonban valami nem kerek.
Szász Péter, 2016. június 5. vasárnap, 09:07
Fotó: Napi.hu

Csaknem 20 százalékkal nőtt az állami vezetők és a döntéshozók havi bruttó bére 2015-ben, az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adataiból. Míg a vezetők 2014-ben havi bruttó 1 033 626 forintot vihettek haza átlagosan, ez a szám 2015-ben 1 238 294 forint volt. (Az összeg tartalmazza az előző évi nem rendszeres jövedelmeket is).

Mivel a foglalkozási csoport bére 2013-ban is megközelítette az 1,3 millió forintot, 2012-ben pedig meghaladta az 1,2 milliót, vélhetően nem arról van szó, hogy 2015-ben extrém módon nőttek volna a bérek, inkább 2014-ben volt visszaesés.

A differenciát magyarázhatja a Blikk 2014 végi értesülése, amely szerint a miniszterek saját hatáskörben megemelték az államtitkárok és a helyettes államtitkárok fizetését. Erre törvény adta lehetőségük van, legfeljebb 30 százalékkal téríthetik el a béreket. Mivel azonban az NFSZ statisztikájában szereplő "törvényhozó, miniszter, államtitkár", vagyis a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR) 1110-es kategóriában számos más munkakör is szerepel (többek között alkotmánybírák, háttérintézményi vezetők, kormánybiztosok, országgyűlési biztosok, önkormányzati képviselők), felmerül a kérdés, hogy az államtitkárok béremelésének van-e akkora súlya, hogy az egész csoport bérét 20 százalékkal megemelje.

Mit mond az NGM?

A Napi.hu megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mi állhat az emelkedés hátterében. A válasz meglepő volt: az NGM szerint a 2014-es statisztikában - adatszolgáltatási hiányosság miatt - nem szerepelnek az alkotmánybírók, akiknek díjazása magasabb a FEOR kategória átlagánál, ez okozhatta az eltérést. Vagyis a tárca válasza szerint egy "tucatnyi" ember adatszolgáltatási hiányossága áll az emelkedés mögött, amely így még különösebb.

Mit mond a KSH?

A Napi.hu a Központi Statisztikai Hivatalhoz is állásfoglalásért fordult. A KSH-nál annyit tudtak megmondani, hogy a FEOR 1110 kódszámú foglalkozási csoport adatait 2014-ben egy 31 főből álló, 2015-ben egy 53 főből álló minta alapján állapították meg. Arról azonban, hogy a tárcák vezetői, az országgyűlési képviselők vagy éppen az alkotmánybírák mekkora súllyal szerepeltek benne, nem rendelkeztek adatokkal.

A mintázással kapcsolatban egy újabb érdekes momentum, hogy az NFSZ oldalán elérhető módszertani megjegyzésben a következő olvasható: a költségvetési intézményekben foglalkoztatottak adatfelvétele a helyi költségvetésről teljeskörű volt, mind az intézmények, mind az ott dolgozó teljes- és nem teljes munkaidős munkavállalók tekintetében azoknál a szervezeteknél, amelyek a központi illetményszámfejtési rendszerbe tartoztak az adatfelvétel időpontjában.

Így több eset lehetséges:

  • Ha az NGM a statisztikákban megfelelő súllyal szerepelteti az egyes állami vezetői csoportokat - így az alkotmánybírákat is - akkor furcsa lenne, hogy csak miattuk emelkedett volna valamennyi vezető átlagbére közel 20 százalékkal.
  • Ha a 2014-es 31 tagú minta zömmel az alkotmánybírák miatt nőtt volna 53-ra, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen módszerrel állították össze azt és miért eképpen.
  • Ha a Blikk - a kormány által sem cáfolt - információ helyesek, akkor valóban a 2015-ös béreltérítés áll a háttérben, illetve egészen pontosan az, hogy 2014-ben - a választások évében - a tárcák vezetői nem éltek ezzel a lehetőséggel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.06.06 08:53

@matyi2010: Örülök annak ,hogy a amnéziád a régi.. FIGYELJ A TÉNYEKRE: !!!!!
Volt egy kormánynak nevezett CSÜRHE 2002-előtt aki megnyomorította a 860 000 fő körüli állami alkalmazottat és a pénzszóró Medgyessy a 100 napos program keretében a 30 % helyett 50 % -al emelte az állami alkalmazottak bérét ugy lett a 2003 januári nettó bérük 18 %-al magasabb a verseny szféra bérénél. Az elkövetkező 7-évben a 2003 januári 99 659 ft os nettóbért 2010 januárra több mint 32 %al 131 729 -ft ra emelte az azt követő kormánynak nevezett CSÜRHE 2015-re összesen 4,4 %-al növelte 137 559 ft ra amikor a versenyszféra bérátlaga 170 189 ft volt.
Nem szabad azon csodálkozni ,hogy tömegével vándorolnak ki az egészségügyi és oktatási dolgozók.
Nem kellene a tények ismerete nélkül hülyeséget firkálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.06 08:16

Ki kell építeni egy saját hivatalnok réteget, mint a kínai császárok tették. El is maradtak a világtól, gyarmati sorba süllyedtek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.06.06 07:43

Az állami alkalmazottak bére közösből elvont, nem megtermelt pénz. Jogtalan emelése ország fosztogatása, hatalommal visszaélés, hütlen kezelés, esküszegés, hazaárulás, rosszabb, mint a határontuliak mellőzése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2016.06.05 20:49

Nem kutya, de az sem hogy +1 évi fizetést hozzávágnak mindenkihez a minisztériumba, 0 mögöttes melóval, felháborító! Vidéken, tudjátok akik a statisztikát gyártják a baromságaitokhoz, átlagosan nettó 110-120, és semmi egyéb + most az állami tisztviselő törvénnyel elintézték, hogy a többdiplomás fiatal 8-10 évig annyit keressen mint az iktatós Marika érettségivel. Szinte eddig is csak hülyék dolgoztak a közszférában de most már, csak vén semmirevaló puncsosok fognak, idióta férgek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.06.05 17:34

@enapi@citromail.hu: Miert van az, hogy a gyoker fideszesektol csak hazudozasra futja?

Mikor perelte be Simor Andras Magyarorszagot?

A fizetesekrol annyit, hogy Jarai fizetese az akkori atlagber 43 szorosa volt, mig Simor fizetese az o idejeben levo atlagber 39 szerese. Ergo Jarai fizetese aranytalanabb volt az atlagberhez viszonyitva mint Simore, mellesleg mindkettot a draga fideszesek hataroztak meg.
Amig fideszes ult a szekben, addig nem is volt baj a fizetessel, csak utana. Aztan erdekes modon miutan megint tolvaj fideszes kerult abba a szekbe, lehet emelni a fizetest.

Kettos merce mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html