Gyurcsány szerint fideszesnek is kell ma lenni, és hajsza jön, ha nyer az ellenzék

Összefogásra szólította fel az ellenzéki pártokat a Demokratikus Koalíció elnöke Gyurcsány Ferenc. A korábbi miniszterelnök reagált Niedelmüller Péter rosszul sikerült, botrányt kiváltó kijelentésére is, valamint arról beszélt, hogy miként látja, mi lesz, ha a Fidesz-KDNP-kormányt leváltja az ellenzék.
Szabó Dániel, 2020. február 9. vasárnap, 19:13
Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

"Vagy együtt győzünk, vagy sehogy" - jelentette ki vasárnapi, budapesti évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc az MTI beszámolója szerint. A pártelnök azt mondta az összefogásról, hogy az ellenzéki pártok ugyan nagyon sok felől jöttek, más a múltjuk, más a politikai és egyéb ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát.

Gyurcsány Ferenc arra kérte az ellenzéki pártokat, ne hallgassák el választóik elől, hogy amennyiben ők nyernek a 2022-es választáson, akkor csak közösen alakíthatnak kormányt. Sokkal jobb a hazának egy kompromisszumokra kényszerített koalíciós kormány, mint egy "dicstelen, önző, (.) egypárti, állampárti" - szögezte le.

A közös koalíciós kormányzás felelőssége pedig messze több annál, mint hogy az ellenzéki pártok egy, vagy két, vagy három listán indulnak, mert akik nem bírják egymás szagát kampányban, azok hogyan fogják bírni kormányon - érvelt a pártelnök. Amennyiben nem fogadják el, hogy az ellenzék sokfajta és sokszínű, akkor hogyan fogják elfogadni kormányon, hogy az ország még változatosabb és még sokszínűbb és még több megértésre tart igényt? - tette fel a kérdést.

Gyurcsány Ferenc beszédében külön is szót ejtett az ellenzéki pártokról. Az MSZP-t a nehézségben élőkért tett erőfeszítéseikért dicsérte, a Jobbikról pedig azt mondta, hogy a párt múltja borzasztó, de azzal mára már szembenéztek és azt keresik, hogy hogyan lehet egy tisztességes, nemzeti, konzervatív pártot csinálni.

A Momentum tagjai fiatalok, dinamikusak, néha pimaszok, de egy új korosztály tíz- és százezreit hozták be a politikába - jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy az LMP néhány éve feljelentette, de szavai szerint ez sem számít. Az autoriter, populista, nacionalista, Európa-ellenes világ és a demokraták között ugyanis nincs semmilyen középút - fogalmazott.

A DK elnöke örömét fejezte ki amiatt is, hogy tavaly októberben Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke lett Budapest főpolgármestere.

Azt a véleményét is hangsúlyozta, hogy amennyiben az ellenzék győz 2022-ben, akkor "iszonyatos" időszak vár. Meglátása szerint  esetleges választási győzelmük után egyesével indul majd hajsza ellenük. Bár a hvg.hu a beszéd ezen pontját úgy értelmezte, hogy a győztes összefogás indíthatna hajszát a Fidesz-KDNP-kormányok tagjai ellen.

Gyurcsány Ferenc beszédében kitért a Gyergyóditrón dolgozó két Srí Lanka-i pék történetére is. Azt mondta: reméli, a DK azokat képviseli, akiknek megszakad a szíve azért, hogy embereknek kell bűnhődniük, mert a Magyarországon hatalmon lévők azt gondolják róluk, hogy ők mások. A magyar kormány értelmezése alapján mi mindannyian bevándorlók lettünk, mert nem olyanok vagyunk, mint ők - tette hozzá. "Idegenek vagyunk, idegenszívűek, mocskos liberálisok, kommunisták, Soros-ügynökök, brüsszeliták, patkányok" - fogalmazott. Kérte hallgatóit, legyenek büszkék arra, hogy képesek meglátni az emberben az embert, mert nincs fantasztikusabb dolog, mint kezet nyújtani, befogadni, megölelni, megbocsátani.

Utalt Niedermüller Péter elhíresült mondatára is, amelyben a VII. kerületi polgármester "rettenetes képződménynek" nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket.

Rájöttem hogy valójában az én drága barátom, kollegám nem fogalmazott pontosan. De nem úgy. Mert Magyarországon nem elég fehérnek heterónak és kereszténynek lenni. Akkor én is jó csávó lennék - idézi az Index a pártelnököt, aki beszédét úgy folytatta tetézve párttársai szavait: "Magyarországon fehérnek, kereszténynek, heteroszexuálisnak és fideszesnek kell lenni."

Szavaiból az derült ki, hogy szerinte erőszakos környezetet teremtett a jelenlegi kormány, amelyben a gyűlölettel "be lehet kerülni a híradóba, de sokkal nehezebb és fontosabb embernek maradni ezek közt a körülmények között."

Gyurcsány Ferenc beszédében bírálta a kormány gazdaság- és oktatáspolitikai, valamint az egészségügy területén kifejtett tevékenységét.

Ezt közölte a Fidesz:
Gyurcsány Ferenc évértékelőjében újra egyértelművé tette, hogy ő a balliberális oldal valódi vezetője - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója vasárnap a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelőjére reagálva.

Hollik István Gyurcsány Ferencről azt mondta: egyszer már tönkretette az országot, de "közben jól megszedte magát, nem kicsit, nagyon".
Miközben emberek százezrei szegényedtek el, és veszítették el a munkájukat, addig ő milliárdokat keresett a "rablóprivatizáción" - fogalmazott.
Hozzátette: "soha ne felejtsük el valójában ki is Gyurcsány Ferenc".

HOZZÁSZÓLÁSOK