A Viking kapitányát hibáztatja egy szakértő

A szabályok szigorításával sem kerülhető el egy olyan baleset, mint a múlt szerdai, mert azt emberi hibák okozták - mondta Bencsik Attila, a Magyar Hajózási Országos Szövetség alelnöke az M1-en.
Szász Péter, 2019. június 5. szerda, 21:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az ukrán kapitány megszegte az előzés és kötelező gondosság szabályait, nem rádiózott, valamint nem adott kürt- és fényjelzést, így a Hableány kapitánya nem tudta, mi fog történni, pedig csak az ő hozzájárulásával kezdhette volna meg a Viking kapitánya az előzést - idézi az MTI a szakértőt.

Ha szigorítanák a szabályokat, a hasonló balesetek akkor sem lennének megelőzhetők, mert emberi mulasztás történt, ha betartják a szabályokat, akkor a baleset nem következik be. Nem tudni, hogy miért nem állt meg az ütközés után a - jelenleg Magyarország felé tartó - Viking, pedig erre minden műszaki feltétel megvolt - tette hozzá.

Az kizárható, hogy nem látta a Hableányt. Majd azt mondta, esetleg a kis hajó vezetője is leadhatott volna kürtjelzést, amire felfigyelhetett volna a Viking, de ez számára nem volt kötelező.

HOZZÁSZÓLÁSOK