Harmadik hónapja csökkennek az ipari termelői árak

Idén októberben 1,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban, így már harmadik hónapja tart az árak csökkenése éves összevetésben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.
Napi.hu, 2015. november 30. hétfő, 09:06
Fotó: Napi.hu

A belföldi értékesítés árai 3,8 százalékkal csökkentek, az exportárak a tavaly októberi szinten stagnáltak az előző havi csökkenés után. Az előző hónaphoz képest negyedik hónapja csökkentek a termelői árak, októberben 0,8 százalékos volt a csökkenés, a belföldi árak 0,7, az exportárak 0,8 százalékkal estek.

A belföldi értékesítés árai 2015 első tíz hónapjában 3,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal emelkedtek, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: KSH
A nagyobb képért kattintson!

A belföldi értékesítésben 2015. októberben az előző év hasonló időszakához képest, a feldolgozóiparé 4,4, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,1 százalékkal mérséklődtek. A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,6 százalékos volt a csökkenés, a beruházási javakat gyártó ágazatokban viszont 2,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,6 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai stagnáltak, ezen belül a feldolgozóipar árai kismértékben emelkedtek (0,1 százalék), míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 2,5 százalékkal csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK