Papíron óriásit javult a munkaügyi összkép Magyarországon: 2013. szeptember−novemberben ugyanis a 15−74 évesek körében átlagosan 9,3 százalékra esett a ráta a KSH adatai szerint (az előző havi 9,8 százalékról) − ez egy negyedév alatt 0,6 százalékpontos javulás, 1,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Hasonló alacsony szinten utoljára a válság előtt, 2008 elején járt a mutató.

A tavalyi tizenegyedik hónapban − az előző havi félezres csökkenés után − hirtelen 23,2 ezerrel mérséklődött az állástalanok száma, így most 410,5 ezren vannak. A foglalkoztatottaké a hónapban 19,4 ezerrel, 4,011,5 millió főre nőtt (ez 21 éves csúcsot jelent). Az utóbbi egy évben 55,9 ezer fővel lett több foglalkoztatott, míg állástalanból 13 ezerrel talált kevesebbet a KSH.

A migráció is javítja a számokat

A kormány célkitűzéseinek megfelelően továbbra is folyamatosan nő a foglalkoztatottság, ami a növekedési fordulat egyértelmű bizonyítéka - véli a nemzetgazdasági tárca. A foglalkoztatás növekedésében szerepet játszik a közfoglalkoztatás és a migráció mellett a versenyszféra is.

A látványos javulás annak köszönhető, mhogy a kormányzat közfoglalkoztatási programot indított november elején, amelyben március 31-ig véárhatóan kétszázezren vesznek részt. Ennek keretében százezer ember képzése indult el decembertől. A képzésben résztvevők a mindenkori nyolcórás közfoglalkoztatási minimálbért kapják. A képzésben a tervek szerint 20 ezren OKJ-s állam által elismert képzést, 29 ezren betanító jellegű képzést, 48 ezren alap készségfejlesztést kapnak. További 4 ezren - akiknek nincsen meg a 8 általános iskolájuk - felzárkóztató képzést kapnak, és ezren pedig traktor vagy tehergépjármű vezetést tanulhatnak.

Kedvező képet mutatnak a munkaerő-piaci folyamatokról a friss adatok, a munkanélküliségi ráta utoljára 2008-ban volt ilyen alacsony szinten - mondta Réczey Zoltán, a Buda-Cash Zrt. elemzője. A folyamatosan javuló foglalkoztatási számokban az államnak, vagyis a közfoglalkoztatásnak is fontos szerepe van, a versenyszférás foglalkoztatásban csak mérsékelt a javulás. Rövid távon megoldást jelent a közmunka, így átmenetileg tartható a 4 millió feletti foglalkoztatotti létszám, de hosszabb távon az a kérdés, hogy a közmunkaprogramból mennyire sikerül "átterelni" a résztvevőket az elsődleges munkaerő-piacra.

A téli közmunkaprogram bőven ellensúlyozta a munkaerőpiacon megfigyelhető, az év ebben a részében szokásos szezonális visszaesést. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így folytatódhat az aktívak számának növekedése - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. senior elemzője. A kormányzat közmunkaprogramja nyomán a foglalkoztatottak száma átmenetileg 4 millió fő felett maradhat, azonban a 2014 elején kissé ez alá csökkenhet. Tavaly összességében 10,4 százalék lehetett az átlagos munkanélküliségi ráta, ami idén 10 százalék közelébe csökkenhet. A kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradása esetén 2014 közepétől a foglalkoztatottak száma tartósan meghaladhatja a 4 millió főt, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat - véli az elemző.

Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője szerint van pozitív elmozdulás a céges munkaerő-keresletben is, mivel a konjunkturális helyzet javulásának köszönhetően nő a munkaerőigény. Ez a növekedés ugyanakkor messze elmarad attól, amit a statisztikák mutatnak, vagyis a foglalkoztatás bővülésének csak kis részét adja a versenyszférás foglalkoztatás növekedése.