Hatalmas siker: megvan a négymillió foglalkoztatott (bővített)

A kormányzati akarat újra diadalmaskodott: erőteljes adminisztratív ösztönzéssel és kényszerrel sikerült novemberben négymillió fölé vinni a foglalkoztatottak számát.
Napi.hu, 2014. január 3. péntek, 09:00
Fotó: Napi.hu

Papíron óriásit javult a munkaügyi összkép Magyarországon: 2013. szeptember−novemberben ugyanis a 15−74 évesek körében átlagosan 9,3 százalékra esett a ráta a KSH adatai szerint (az előző havi 9,8 százalékról) − ez egy negyedév alatt 0,6 százalékpontos javulás, 1,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Hasonló alacsony szinten utoljára a válság előtt, 2008 elején járt a mutató.

A tavalyi tizenegyedik hónapban − az előző havi félezres csökkenés után − hirtelen 23,2 ezerrel mérséklődött az állástalanok száma, így most 410,5 ezren vannak. A foglalkoztatottaké a hónapban 19,4 ezerrel, 4,011,5 millió főre nőtt (ez 21 éves csúcsot jelent). Az utóbbi egy évben 55,9 ezer fővel lett több foglalkoztatott, míg állástalanból 13 ezerrel talált kevesebbet a KSH.

A munkanélküliek 19 százaléka − a munkaerőpiacon amúgy csak kis létszámban jelen lévő − 15−24 éves kor­osz­tály­ból ke­rül ki, e korcsoport 24,7 százalékos munkanélküliségi rátája 4,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál. A 25−54 évesek rátája 8,3 százalék volt, 1,3 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.

A látványos javulás annak köszönhető, mhogy a kormányzat közfoglalkoztatási programot indított november elején, amelyben március 31-ig véárhatóan kétszázezren vesznek részt. Ennek keretében százezer ember képzése indult el decembertől. A képzésben résztvevők a mindenkori nyolcórás közfoglalkoztatási minimálbért kapják. A képzésben a tervek szerint 20 ezren OKJ-s állam által elismert képzést, 29 ezren betanító jellegű képzést, 48 ezren alap készségfejlesztést kapnak. További 4 ezren - akiknek nincsen meg a 8 általános iskolájuk - felzárkóztató képzést kapnak, és ezren pedig traktor vagy tehergépjármű vezetést tanulhatnak.

Kedvező képet mutatnak a munkaerő-piaci folyamatokról a friss adatok, a munkanélküliségi ráta utoljára 2008-ban volt ilyen alacsony szinten - mondta Réczey Zoltán, a Buda-Cash Zrt. elemzője. A folyamatosan javuló foglalkoztatási számokban az államnak, vagyis a közfoglalkoztatásnak is fontos szerepe van, a versenyszférás foglalkoztatásban csak mérsékelt a javulás. Rövid távon megoldást jelent a közmunka, így átmenetileg tartható a 4 millió feletti foglalkoztatotti létszám, de hosszabb távon az a kérdés, hogy a közmunkaprogramból mennyire sikerül "átterelni" a résztvevőket az elsődleges munkaerő-piacra.

A téli közmunkaprogram bőven ellensúlyozta a munkaerőpiacon megfigyelhető, az év ebben a részében szokásos szezonális visszaesést. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így folytatódhat az aktívak számának növekedése - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. senior elemzője. A kormányzat közmunkaprogramja nyomán a foglalkoztatottak száma átmenetileg 4 millió fő felett maradhat, azonban a 2014 elején kissé ez alá csökkenhet. Tavaly összességében 10,4 százalék lehetett az átlagos munkanélküliségi ráta, ami idén 10 százalék közelébe csökkenhet. A kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradása esetén 2014 közepétől a foglalkoztatottak száma tartósan meghaladhatja a 4 millió főt, a munkanélküliségi ráta pedig huzamosabban 10 százalék alatt maradhat - véli az elemző.

Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője szerint van pozitív elmozdulás a céges munkaerő-keresletben is, mivel a konjunkturális helyzet javulásának köszönhetően nő a munkaerőigény. Ez a növekedés ugyanakkor messze elmarad attól, amit a statisztikák mutatnak, vagyis a foglalkoztatás bővülésének csak kis részét adja a versenyszférás foglalkoztatás növekedése.

A migráció is javítja a számokat
A kormány célkitűzéseinek megfelelően továbbra is folyamatosan nő a foglalkoztatottság, ami a növekedési fordulat egyértelmű bizonyítéka - véli a nemzetgazdasági tárca. A foglalkoztatás növekedésében szerepet játszik a közfoglalkoztatás és a migráció mellett a versenyszféra is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.01.05 14:53

@rw: Mintha ebben a topic-ban nem is a gyár bezárásáról szólna a kommentek lényege, hanem a foglalkoztatásról...
Most felszívott minden elbocsátott munkavállalót a munkapiac, s fizetnek utána járulékokat és adókat?
Vagy csak havi 120.000 magyar adóforintért lett közmunkás jó néhányuk?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.01.05 14:50

@rw: Munkám során jó néhányszor megfordultam a komáromi üzemben. Lehet, hogy arról van szó, hogy a fuldokló az utolsó szalmaszálba is kapaszkodik, de a fejlesztő mérnökeik szerint a komáromi termékkel nem volt gond, az keresett és eladható volt.
Az viszont tény, hogy segítséget kértek a magyar államtól, és nem kaptak.
Aztán történt ami történt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.01.05 14:38

@Abbe: A Nokia úgy "vészelte át" a nehézségeket hogy felszámolta gyakorlatilag az összes nem ázsiai gyárát, azaz Magyarországon, Németországban, Finnországban, Kanadában, Mexikóban, Romániában, több tízezer embert elbocsátottak. Eladta a korábban felvásárolt luxusmobilgyártó cégét, majd a végül a Microsoft felvásárolta az egész céget. Az a cég ami tizenpár éven keresztül a világ vezető telefongyártója volt, mára a futottak még kategóriában említik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.01.05 14:30

@jobbajobb: ha nem lett volna 40év komcsi világ ,meg 20 év globál -világ ,akkor lenne !!!

De volt! És most abból az anyagból kell főzni ami maradt, éppen ezért nem kellene herdálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2014.01.05 14:29

@jobbajobb: ha-ha-ha

olvasd egybe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html