Hétvégén is írt a külföldi sajtó Magyarországról

Az államtól és a "fideszes hatalmasságoktól" való függésről, adóhatósági vegzálásról, otromba rezsitrükkről, migránsozásról, a sajtószabadság elleni támadásról, a tűzzel játszó politikusokról és a visszatérőben lévő antiszemitizmusról és rasszizmusról ír egy német és egy belga lap Magyarországgal kapcsolatban.
Domokos Erika, 2018. április 15. vasárnap, 16:56
Fotó: Napi.hu

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi német lap Feudális Magyarország címmel közölt kommentár - amit a magyar állami hírügynökség, az MTI szemlézett.

Az ellenzéket ugyan hátrányos helyzetbe hozta a kormánypárt "túlhatalma" a sajtó és a pénzügyek területén, a kétharmados többség pedig a választási rendszer sajátosságaiból adódik, "de a választás szabad volt, és a választók 49 százaléka Orbánra szavazott".

Szembeötlő a Fidesz nagy támogatottsága vidéken, amire az a bevett magyarázat, hogy a kormányközeli médiából "szűretlenül és zavartalanul zuhogott a propaganda az emberekre", akik vidéken és a kisvárosokban "visszamaradottak és nem eléggé képzettek, ezért fogékonyak a nemzeti és idegenellenes lózungokra".

A hatalomtól függő helyzetbe kerületek a vidéki magyarok

Ez a magyarázat azonban "nagyképű", és nem ragadja meg a lényeget - emelte ki a FAS, kifejtve, hogy "a puszta mélyén is tud olvasni a legtöbb ember, és hozzáfér az internethez". A Fidesz vidéki sikerének magyarázatához a "függőségi-, és kliensviszonyokat" kell vizsgálni.

A párt az utóbbi nyolc évben sok embert juttatott előnyökhöz, és ezeket Orbánnak tulajdonítják, a hátrányokat viszont Soros Györgyre, "Brüsszelre vagy a migránsokra kenik". Újraosztották a dohányárusítási jogokat és állami földeket, sok embert közvetve vagy közvetlenül az állam foglalkoztat, az üzemeknek pedig abból kell kiindulniuk, hogy jó viszonyt kell ápolni a "fideszes hatalmasságokkal", különben előfordulhat, hogy a megszokottnál alaposabb adóellenőrzés következik.

Otromba trükköt vetett be a magyar kormány

Vagy ott van az az "otromba, de hatásos trükk", hogy egy törvénnyel csökkentik az energia árát, és a szolgáltatókat kötelezik, hogy a számlán tüntessék fel, hogy "a fogyasztó mekkora engedményt köszönhet a kormánynak" - fejtette ki a FAS.

Mint írták, bírálók szerint "egyfajta modern feudális rendszer" alakult ki. A stabil kormányzáshoz Orbánnak elég, ha minden második ember gondolja azt, hogy a rendszer kedvezményezettjei közé tartozik.

Le Soir: veszélyben a jogállamiság Magyarországon

A Le Soir című belga napilap véleménycikke szerint Magyarországon, ahol Orbán Viktor választási kampányát a bevándorlók elutasítására összpontosította, veszélyben van a jogállamiság. A cikk szerzője, Vincent Engel szerint Orbán győzelme aggodalomra ad okot azok számára, akik egyre nehezebben tudják csak megvédeni a jogállamiságot és azokat az értékeket, amelyekre az európai kultúra és társadalmak épültek.

Orbán szinte kizárólag a bevándorlás elutasításával és a hagyományos társadalmi értékekre való visszatéréssel kampányolt. Azokkal az értékekkel, ahol a család központi helyet tölt be, ahol a nők feladata a gyermekek nevelésének ősi szerepére korlátozódik. Orbán hivatalba lépése óta lehetetlen a magyar gyermekeknek megismerkedniük gender elmélettel. Olyan szellemű oktatás tér vissza Magyarországon, amely szerint a férfiak dominálnak, és a nőknek meg kell alázkodniuk - írta a belga lap szerzője.

A magyar miniszterelnök emellett támadni kezdte a sajtószabadságot, és várhatóan ezt fokozni fogja - vélekedett Engel.

Visszatérőben a rasszizmus és az antiszemitizmus

Orbán bejelentette, hogy bármit megtenne azért, hogy korlátozza a nem kormányzati szervezetek tevékenységét, egyebek mellett azért, hogy megszabadulhasson ellenségétől, Soros Györgytől, akinek a szabad gondolatokat védő bástyáját jelenti a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (CEU) - írta a belga lap szerzője.

Engel kifejtette: Orbán másik ellensége az idegenek. Színükkel, vallásukkal, szexuális és filozófiai hovatartozásaikkal, azaz a muzulmánok, a feketék, a zsidók, a homoszexuálisok. Más szóval, Magyarországon a rasszizmus és az antiszemitizmus visszatérőben van. A probléma nem a külföldiekben keresendő: az érintett lakosság rossz közérzetéért olyan politikusok a felelősek, akik a tűzzel és az érzelmekkel játszanak, hogy apránként egyre nagyobb győzelmet biztosítsanak maguknak, megsemmisítve a demokráciát - olvasható a cikkben.

A nyitókép forrása: www.lesoir.be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.04.17 10:10

https://www.bild.de/politik/inland/verbrechen/kriminalstatistik-45920034.bild.html

Nem friss adat Németországból - az aktuális helyzet sokkal rosszabb.

http://www.deutschlandfunk.de/schweden-der-schwierige-kampf-um-die-innere-sicherheit.724.de.html?dram:article_id=407658

Aktuális helyzetjelentés Svédországból 2018.január
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.17 09:50

@zana:
"Meg a svéd miniszterrel, aki szerint hazudik Orbán amikor svéd no go zónákról beszél."
"Nem nőtt a bűnözés Svédországaban"

https://www.express.co.uk/news/world/638398/Sweden-gangs-Moroccan-street-children-sexual-assault-immigration-worry

"Gangs of Moroccan street children make Sweden's main station a no go zone"

Ja, NO-GO zóna nincs is!
Mindeni hazudik, csak zanabohóc mond igazat!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.17 09:37

@csaba7272:
Drogozza is nem csak pénzeli...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.04.17 09:31

@krix5:
Hiteles forrásból tudom, h Soros tömi pénzzel, de semmi nem elég neki! DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.17 09:23

@zana:
More, az, hogy te mit hiszel az a te dolgod!
Éntőlem ufóhívő is lehetsz.
De azt nem szeretem, hogyha hülyeségekkel tömöd tele a fórumot.

Amit most idehazudtál arról már a Politico is cikkezett és már ők sem tagadták, hogy drámai a helyzet.

https://www.politico.eu/article/sweden-bombings-grenade-attacks-violent-reality-undoing-peaceful-self-image-law-and-order/
"Gang-related gun murders, now mainly a phenomenon among men with immigrant backgrounds in the country?s parallel societies, increased from 4 per year in the early 1990s to around 40 last year."

10x-esére nőtt a bandában elkövetett gyilkosságok száma!

Erre te:
"Nem nőtt a bűnözés Svédországaban"

More, mennyi pénzt kapsz te ezért?
Legalább megéri?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html