Az erre vonatkozó rendelet szerint hazautazás a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer - az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer - a lakóhelyre történő oda- és visszautazás.

Ehhez a munkavállaló a vasút, autóbusz, hajójáratok mellett akár légi közlekedést is igénybe vehet, azonban a munkáltató által fizetett költségtérítés maximumát évről-évre a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter közleménye határozza meg.

Ez 2020-ban azt jelenti, hogy a munkáltató által fizetendő hazautazással kapcsolatos költségtérítés a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86 százaléka, legfeljebb havonta maximum 38 460 forint - foglalta össze Fata László juttatási szakértő.

Egy tízezer forintos havi menetjegy költség esetén a munkáltató 8 600 forintot köteles téríteni. Ha azonban a munkavállaló hazautazására havi szinten százezer forintot költene, akkor a munkáltató térítési kötelezettsége csak a miniszteri közleményben meghatározott 38 460 forintig terjed.