Hiánycikkek dühíthetik a magyart karácsonykor

Rekordot dönthet idén a kiskereskedelem bevétele, de a decemberi forgalom az előrehozott vásárlások miatt kisebb lehet a korábbi évekénél. Víziszárnyasokból, illetve különböző testrészeikből hiány van, ami az égbe tolja az árakat.
Komócsin Sándor, 2017. november 24. péntek, 09:36
Fotó: Reuters

A magyarországi kiskereskedelem idei éves bevétele meghaladhatja a 10 ezer milliárd forintot a tavalyi 9100 milliárd után - írja a Népszava. Az akciók miatt sokan előre viszik a vásárlásaikat, ezért a decemberi forgalom halványabb lehet az elmúlt években tapasztaltnál.

Az áruházak bevételének növekedéséhez hozzájárul a 2,4-2,5 százalékos átlagos infláció, ami az élelmiszerek estén nagyobb. A karácsonyi asztalról tavaly hiányzott a liba, idén nem ilyen rossz a helyzet, azonban a halvány kínálat miatt nagyon drága ez az asztalra való.

A hízott máj kilója 8-12 ezer forint, a libacomb, ahol kapható, a korábbi átlag 2200 forint helyett legalább 2700-at kóstál, de a hízott libacomb ára 4000 forint. A kacscomb 2400 forintba kerül, a hízott májért 6900-7900 forintot kell fizetni. A víziszárnyashiány fő oka a tavaly novemberi madárinfluenza-járvány.

A nyitókép forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK