Váratlanul felminősítették Magyarországot

Élénk beruházási dinamikára, stabilan csökkenő államadósságra és egyre erősödő gazdasági alapokra hivatkozva váratlanul felminősítette Magyarországot a Rating and Investment (R&I) hitelminősítő. A nagy hármashoz képest kevésbé ismert vállalat példáját a Moody's követheti még az idén.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 2. hétfő, 13:31
Fotó: Shutterstock

Egy fokot javítva, BBB-ről BBB+ szintre emelte a magyar hosszú lejáratú államadósságot a Rating and Investment (R&I) japán hitelminősítő. Az R&I indoklása szerint a magyar gazdaság jól teljesít, és a növekvő beruházási ráta miatt tovább erősödhetnek a legfontosabb gazdasági mutatók. A hitleminősítő várakozása szerint a GDP-arányos államadósság tovább mérséklődik, hamarosan, már idén beeshet a mutató a 70 százalékos szint alá.

Az R&I az egész régiót pozitívan látja, Lengyelországot is felminősítette, az ottani A kategória továbbra is két fokozottal jár a magyar előtt - írta a Portfolio.hu. A japán cégnél jelenleg a magyar besorolás eggyel feljebb van, mint ahova a nagy hitelminősítők közül a Fitch Ratings és a Standard & Poor's (S&P) sorolja Magyarországot.

Idén még a "nagy hármasból" a Moody's Investors Service javíthat a magyar besoroláson októberben, a másik két vállalat már letudta a 2019-re ütemezett felülvizsgálatait, a Fitch és az S&P egyaránt felminősítés mellett döntött tavasszal. A Moody's a mezőnyhöz képest jócskán lemaradt, ennél a cégnél csak egy szinttel van a hazai besorolás a bóvlinak gúnyolt, befektetésre nem ajánlott tartomány határa felett.

Az R&I a nagy hármashoz képest jóval kisebb ismertségű minősítő, így a felminősítés hírének különösebb piacmozgató hatása nem volt, a forint is megmaradt a rekordgyenge, 330 körüli szinteken az euróval szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2019.09.02 19:40

Seggem vertem földhöz a röhögéstől heheee..:
Semmit sem lépett előre Magyarország a versenyképességi rangsorban.
A Pénzügyminisztérium szerint nagyot javult a magyar versenyképesség a Világgazdasági Fórum friss jelentése alapján, miután 12 helyet léptünk előre egy év alatt. A minisztérium ugyanakkor azt is írja, hogy módszertani változás nélkül nem lett volna előrelépés a rangsorban. Nézzük meg, valójában hogyan változott a magyar versenyképesség!
Vakhal felhívja a figyelmet, hogy a V4-országok közül az utolsók vagyunk, Magyarország az EU 24. legversenyképesebb országa, csak Bulgária, Románia, Görögország és Horvátország van mögöttünk.

A WEF riportja szerint, ha nem lett volna módszertani váltás, akkor Magyarország helye nem változott volna 2017-hez
Portfolio 2019. május 29., 8:27
Magyarország megőrizte tavalyi pozícióját, idén is a 47. helyen zárt az IMD üzleti iskola versenyképességi listáján. A tartósabb trend azt közvetíti, hogy a magyar versenyképesség meglehetősen törékeny - állapítják meg. A lista élén Szingapúr áll, mögötte Hong-Kong és az Egyesült Államok szerepel.
?hirdetésképest. Az új módszertan 2017-es adatokon való visszatesztelése alapján Magyarország tavaly is a 48. lett volna.


Tehát, nem arról van szó, hogy a 60. helyről ugrottunk a 48. pozícióba, hanem arról, hogy az új módszertan (lefuttatása a tavalyi adatokon) már tavaly is a 48. helyre dobott volna bennünket. https://www.portfolio.hu/gazdasag/semmit-sem-lepett-elore-magyarorszag-a-versenykepessegi-rangsorban.301590.html

Versenyképesség: Magyarország tartja a pozícióját, de reformok kellenek.https://m.portfolio.hu/gazdasag/versenykepesseg-magyarorszag-tartja-a-poziciojat-de-reformok-kellenek.325873.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.09.02 19:20

Jó reggelt gyerekek! Remélem ágyban vagytok már. hehee...a háztartások kb fele soros ügynök és irigyek a a sikerekre. nincs látnivaló, soros emberei mindenhol ott vannak...ébresztő emberek a hülyék nem a másik oldalon vannak hehee hülyék vezetik az országot és a még nagyobb hülyék boldogan szarospestás szájjal éljenzik hehee....
Ennek egyedüli oka, hogy 18-ig igyekeznek
elkölteni az összes uniós támogatást. Enélkül a növekedés 1%
körül lenne. De vannak itt valós adatok is: a versenyképességi
mitatóban Mo. csak Bulgáriát és Horvátországot előzi meg. Az
Unió 4 legszegényebb régiója található Magyarországon. Az újonnan csatlakozott Közép-Európai országok közül a cseheken,
szlovénokon kívül, már a szlovákok, lengyelek, románok is előttünk
vannak az életszínvonalban.Az államadósságunk nem csökkent, hanem nőtt.
A százalékos kimutatás csal, mert a növekvő nemzeti jövedelemhez hasonlítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.09.02 17:41

Szó nincs itt versenyképes gazdaságról, iparról, csak extra külső jövedelmek (elsősorban EU-források, alacsony nemzetközi kamatok és források) jövedelem koncentrációja és többszörösen túlárazott állami közbeszerzések irányítása egy szűk kedvezményezett réteg felé, közben a lakosság jelentős részének, beleértve a nyugdíjas társadalom megnyomorítása, az oktatás és egészségügy tönkretétele. Senki nem beszél arról, hogy a látszólag magas GDP-növekedés csak 2-3 éve van, 8-9 év átlagában már nagyon szerény, az itthon tartósan felhasználható része pedig nagyon kevés. A növekedésben benne van az EU-bevétel, és a multik által termelt, de hazavitt jövedelem is. Az EU-források legalább harmadát ellopják, a másik harmadát haszontalan dolgokra költik (beton és fél méter magas kilátók építése, stb.). Közben a forint 64%-kal gyengült a CHF-hez, 40%-kal romlott az Euróhoz képest. Hasonlóan nőtt az infláció 8-9 év alatt, miközben a jövedelmek, elsősorban a nyugdíjak reálértéke összeomlóban van.Szó nincs itt versenyképes gazdaságról, iparról, csak extra külső jövedelmek (elsősorban EU-források, alacsony nemzetközi kamatok és források) jövedelem koncentrációja és többszörösen túlárazott állami közbeszerzések irányítása egy szűk kedvezményezett réteg felé, közben a lakosság jelentős részének, beleértve a nyugdíjas társadalom megnyomorítása, az oktatás és egészségügy tönkretétele. Senki nem beszél arról, hogy a látszólag magas GDP-növekedés csak 2-3 éve van, 8-9 év átlagában már nagyon szerény, az itthon tartósan felhasználható része pedig nagyon kevés. A növekedésben benne van az EU-bevétel, és a multik által termelt, de hazavitt jövedelem is. Az EU-források legalább harmadát ellopják, a másik harmadát haszontalan dolgokra költik (beton és fél méter magas kilátók építése, stb.). Közben a forint 64%-kal gyengült a CHF-hez, 40%-kal romlott az Euróhoz képest. Hasonlóan nőtt az infláció 8-9 év alatt, miközben a jövedelmek, elsősorban a nyugdíjak reálértéke összeomlóban van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.09.02 17:38

"és egyre erősödő gazdasági alapokra hivatkozva "...hehee...
Orbán Viktor szerint "a magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek". Az adatokból viszont azt láthatjuk, hogy nincs még egy uniós állam, ami ennyire függne Brüsszeltől.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/meghokkento_adat_megis_az_eu-penz_a_magyar_gazdasag_motorja.663036.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.09.02 17:28

Ezen magam alá röhögtem:"stabilan csökkenő államadósságra és egyre erősödő gazdasági alapokra hivatkozva "...hehee...
Az államháztartás rejtett és látható adósságai .
külső eladósodás helyett erősödő belső finanszírozás ... a vállalatok és az államháztartás finanszírozási igénye nagyobb volt, mint a lakosság pénzbefektetései.Az eladósodásnál tehát az államháztartás, a vállalatok és a magánszemélyek eladósodását együtt kell számításba venni.
Nőtt az államadósság, de az MNB kitalálta, hogy lehetne ezt jól tálalni.
Ebben persze nincs semmi szokatlan, az államadósságot szokás a GDP arányában megadni, mégis érdekes, milyen jól el lehet játszani néha az államháztartás statisztikáival a félig üres-félig tele játékot. Az MNB azt írja, hogy az előzetes adataiból kiderült, az államháztartás ún. maastrichti adóssága az első negyedév végén 29 382 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt, 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a múlt év végén és 3,5 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve. Ha pedig az Eximbank adósságát is beleszámoljuk az államadósságba - ahogy az Eurostat szerint bele kellene - akkor a GDP 70,1 százalékát teszi ki az államadósság.

Az állam 24 132 milliárd forinttal tartozott az állam március végén, a tavalyi első negyedévhez képest 340 milliárd forinttal, ebből 320 milliárd nettó hitelfelvétel, 20 milliárd pedig az árfolyamváltozás.
https://index.hu/gazdasag/2019/05/17/mnb_allamadossag/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html