Hivatalos: Soros György alapítványa Berlinbe költözik

Az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik a német fővárosba, Berlinbe - adta hírül az OSF.
Domokos László, 2018. május 15. kedd, 08:55
Fotó: AFP

A bejelentés szerint hasonlóan más nemzetközi szervezetekhez, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations - OSF) továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

A nemzetközi tevékenység elköltöztetéséről szóló döntéssel egyidejűleg a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag által.

A magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az EU történetében - mondta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. Ez a jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás.

Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.

- tette hozzá Gaspard.

A törvény a nemzetbiztonságra hivatkozva, kormányzati engedély hiányában megtiltaná minden szervezetnek, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek tanácsot adjon vagy képviselje őket. A kormány egyértelművé tette, hogy az új jogszabályok célja a legjelentősebb magyar emberi jogi szervezetek és támogatóik, mint például az OSF ellehetetlenítése. A Nyílt Társadalom Alapítványok minden jogi lehetőséget meg fognak ragadni, hogy megvédjék a törvény kereszttüzében álló alapvető jogokat.

Az elmúlt két évben a magyar kormány több mint 100 millió eurót költött az adófizetők pénzéből egy olyan kampányra, amely hazugságokat terjeszt az Alapítványokról és partnereiről. A kormány gyűlöletkampánya keretében olyan poszterekkel és óriásplakátokkal árasztotta el az országot, amelyek második világháborús antiszemita szólamokat idéztek, és egy úgynevezett "nemzeti konzultációt" kezdeményezett Soros György és magyar emberi jogi csoportok ellen. A kormánybarát média nemrégiben hamis vádakat zúdított egyetemi oktatókra, civil társadalmi csoportok dolgozóira és az Alapítványok munkatársaira. A Nyílt Társadalom Alapítványokkal kapcsolatban álló személyekről alattomos és csalárd felvételek készültek, muníciót szolgáltatva a kormány félrevezető propagandakampányához - olvasható a közleményben.

A civil szervezetek elleni legújabb jogszabálytervezet azt a 2017-es törvényt követi, amely hosszadalmas bejelentési kötelezettséget ír elő a külföldi támogatásban részesülő magyar civil és emberi jogi szervezetek számára. Az Európai Bizottság megfellebbezte ezt a törvényt az Európai Bíróság előtt az EU tőkemozgások szabadságáról szóló egyezménye és az EU alapvető jogok chartájában foglalt szabadságjogok megsértése alapján.

Az alapítványok irodájának elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint 100 itt dolgozó munkatársunkat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. Az érintettek 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak az OSF-nél.

Az alapítványok története hosszú évekre nyúlik vissza Magyarországon, abban az országban, ahol Soros György született és ahol először kezdett jótékonykodásba Európában. Első alapítványát 1984-ben hozta létre Magyarországon a gondolat-és szólásszabadság előmozdítása érdekében a kommunista hatalom utolsó éveiben, majd pedig a demokratikus átmenetet támogatására. Tevékenysége első évtizedében a Nyílt Társadalom Alapítványok iskolatej-programot támogattak, orvosi berendezéseket adományoztak kórházaknak és segítséget nyújtottak a legszegényebb és a legelesettebb embereknek. 2010-ben Soros György közel egy millió euróval támogatta a vörösiszap katasztrófa károsultjait- írta az OSF.

Fotó forrása: Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.06.10 13:16

Szegény németeknek nincs elég bajuk a muzikkal, még a vén féreg is ott akrja osztani az egyre kevesebb eszét.
De inkább ott, mint itt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.05.16 08:53

Rogánnak a képére kiül a gyűlölet és a rosszindulat, Goebbbels jobban tudta leplezni a belső énjét.
Sokat kell még tanulnia!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.05.16 08:50

@zana:
"Az orbánizmus rémtettei még csak ezután kezdődnek."

Remélem azzal kezdik, hogy visszaűznek téged a Plútóra!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.05.16 08:48

Az orbánizmus rémtettei még csak ezután kezdődnek.
Az biztos, hogy a késői Kádár korszak ennek alapján messze jobb volt mint a kiépülésben levő a nácikéra nagyon hajazó állam, böszmévé, butává nevelt tömeg jóvoltából hatalomra került, a felcsúti bunkó állama.
Folyamatosan harcol a maga teremtette fantomok ellen, embereket állít pellengére beleköp abba a tenyérbe amiből eszik
Lopás, állami maffia, gyűlöletkeltés és sok más ami azt bizonyítja, itt bizony hungaronáci állam épül, Európa szeme előtt.
Európa figyelj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2018.05.16 07:28

Ki a frászt érdekel hova mennek,segítsek nekik pakolni? Kellet neki orsósokat tanítani politizálásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html