Hoffmann Rózsa: egy ember ekkora terheket már nem győz

A közoktatásra alapozható a felsőoktatás színvonalának emelése is - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden Budapesten, a Szentimrevárosi esték programsorozat rendezvényén. Hoffmann a köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját, míg a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként.
MTI, 2013. február 12. kedd, 22:56
Fotó: Napi.hu

Hoffmann Rózsa a keddi rendezvényen az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy "egy ember ekkora terheket már nem győz, ráadásul a felsőoktatás körül fellángolt viták is óriási energiát emésztenek fel minden részről". Hozzátette: "én is azt javasoltam miniszterelnök úrnak, hogy a felsőoktatás kapjon segítséget államtitkári szinten". Megjegyezte, ez lehetővé teszi számára is, hogy elsősorban a közoktatásra koncentráljon.

Mint mondta, Klinghammer Istvánt személyesen ismeri jó tíz éve. "A felsőoktatásban tekintélyes ember, kedveljük egymást, segíteni fogunk egymásnak" - mondta, hozzátéve: nem vonul ki a felsőoktatásból, de közvetlenül kevésbé vagy egyáltalán nem fog részt venni a hátralevő egy évben ebben a munkában.

A hallgatói demonstrációkra vonatkozó kérdésre kijelentette, a tiltakozáshoz mindenkinek joga van, de azt szeretné, hogy a tüntetők tisztázzák, mi ellen tiltakoznak. Utalt arra, hogy erre sokan nem tudtak válaszolni a tüntetők közül. Közölte: azt, hogy milyen formában tiltakoznak a diákok, "meg kell tanulniuk", mert "egy egészséges országban a szabadságuk ott végződik, ahol a másik ember szabadságának terrénumára lépnek", tehát ahhoz már nincsen joguk, hogy akadályozzák mások tanulását, tanítását.

Beszámolt arról is, hogy két hete, amikor hivatalos programon kívül felkereste a szegedi polgármestert, diákok várták, akik "kulturáltan, udvariasan elmondták a magukét", a diskurzus pedig e-mailben folytatódott, sőt szerdán találkozni is fognak.
Hoffmann Rózsa kitért arra: a kormányzati döntés értelmében növelik az államilag támogatott képzések számát, ugyanakkor az egyetemek által az államtitkárságnak megadott kapacitásszám több mint kétszerese az idén érettségizők számának.

Az államtitkár alapvető erkölcsi kérdésnek nevezte, hogy akinek a felsőoktatási költségeit "az adóforintokból adták össze", az meggondolja, hogy elmenjen-e külföldre magasabb fizetésért. Közlése szerint az állam azt várja, hogy meghatározott ideig, mintegy tíz évig magyarországi munkát vállaljon az addig állami pénzen tanuló diplomás, de ha tanulmányi megállapodást kötött, akkor is elmehet külföldre dolgozni, csak vissza kell fizetnie a rá költött pénzt.

Az oktatási államtitkárság kedden azt közölte: Hoffmann Rózsa a posztján maradva a jövőben elsősorban a köznevelési rendszer kérdéseivel foglalkozik. A felsőoktatás átszervezését - Hoffmann Rózsa javaslatára - az új, felsőoktatásért felelős államtitkár, Klinghammer István kinevezésével oldja meg az emberi erőforrások minisztere. Klinghammer István korábban az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora volt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában történő személyi változásokról pénteken ad tájékoztatást Balog Zoltán miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.13 13:53

Ügyes csaj ez a Hofmann Rózsa!!!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.13 09:39

Erről beszélünk pár éve!
Ekkora terheket, amit 90 óta a népre pakolnak, azt már télleg nem bírjuk!
4 milla csóri, éhező, tönkre tett középosztály. Ezzel szemben jól felzárkóztatott politikai ganétúra.
Na, ez nem megy! Ez nem bírható.
A jólétért, még a kritikát se viselik szegény politikusaink. Most sok csórinak megszakad a szíve, szegény elesett politikusainkon.
Gyorsan, mégtöbb pozíciót kell létrehozni a takarékosabb, kisebb állam jegyében.
Legyen oviügyi, és bölcsiügyi minisztérium is, államtitkársággal.
Mégtöbb autóval, irodával, berendezéssel. Nem kell más hozzá, csak holnapra újabb adókat megálmodni, és a népre terhelni.
Mert a nép az bírja. ekkora terheket is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html