A legnagyobb hazai munkaadói szervezet szerint csődökhöz és elbocsátásokhoz vezethet az a kormányzati terv, amely rendeletben rögzítené a magánszektorra vonatkozóan 2012-től két éven keresztül a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek emelésének mértékét.

A MGYOSZ tagvállalatai és tagszövetségei szerint a napokban közzétett törvényjavaslat a vállalkozások gazdálkodásába olyan szinten avatkozik be, amely piacgazdaságokban nem megszokott. A tervezett módosítás tovább nehezítheti a hazai vállalkozói szektor helyzetét azzal, hogy teljesítmény nélküli bérkifizetésre kötelezné őket. Mindezek alapján, a feketegazdaságot is erősítheti a módosítás, amennyiben változatlan formában életbe lépne - közölte a munkaadói szervezet.

Nem lehet elvárni, hogy az adóváltozások esetleges negatív hatását a cégek automatikusan, gazdasági helyzetüktől függetlenül kompenzálják béremeléssel. Ez a tervezet különösen a már egyébként is rossz helyzetben lévő vállalkozásokra róna további terheket, tenné kilátástalanná a működésüket egy nehéz gazdasági környezetben. Figyelembe kell venni azt is, hogy számos cég esetében a kötelezően előírt béremelést csak leépítésekkel lehet majd kigazdálkodni. A törvényjavaslat azon pontja pedig, amely kilátásba helyezi a közbeszerzésből történő kizárást és az állami transzferek megszüntetését, kifejezetten a külföldi cégeket - amelyekre az előírás nem vonatkoztatható - hozná előnyös helyzetbe a magyarországi vállalkozásokkal szemben - mondta Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A legnagyobb hazai munkaadói szervezet véleménye szerint az adószabályok módosítása miatti nettó bércsökkenést nem lehet kizárólag a munkaadókkal megfizettetni, hiszen a vállalkozások a béreket alapvetően a munkavállalók teljesítménye szerint, illetve a piaci viszonyok változását követve határozzák meg.