Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalék után.

Az adat megegyezik a valutaalap októberi becslésével, amikor egy százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi várakozásához viszonyítva. Úgy becsülik, hogy 5,1 százalékos gazdasági növekedésével idén csak Málta előzheti meg Magyarországot.

A magyar gazdaság jövőre 3,3 százalékkal bővül. Ez szintén megegyezik az októberi előrejelzéssel, ami 0,6 százalékponttal múlta felül a tavaszi becslést - derül ki a jelentésből, amelynek előrejelzése szerint 2021-ben 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság.

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet. Tavaszi prognózisában az IMF az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra 3,1 százalékos inflációt jelzett. 2021-re 3,3 százalékos inflációval számolnak.

Az euróövezetben az idei átlagos infláció 1,2 százalék, jövőre 1,4 százalék, 2021-ben 1,5 százalék lesz az IMF becslése szerint.