Egy RNS vírus alapvető jellemzője a nagyon nagy variabilitás, sokszor következik be apróbb mutáció magában a kórokozóban. A legtöbb új variáns nem okoz jellemző változást a fertőzőképességben s járványügyi szempontból nem mutat különbséget az eredetihez képest, de vannak olyan formák, mint az angol, az afrikai és a brazil, amelyeknek a tulajdonsága megváltozik, erősebben kötődik az emberi sejthez.

Sokkal fertőzőképesebb, ami azt jelenti, hogy egy személy egy légtérben negyedórán túl maszk nélkül 4 másikat tud megfertőzni - magyarázta Müller Cecília.

Azért küzdünk most a kórházakban elemi erővel, mert ez a vírus ragályosabb, a betegség súlyosabb lefolyású, gyorsan fejlődnek ki a tüntetek és sok esetben lesz szükség kórháza, lélegeztetőgépre.

A tisztifőorvos azt kérte, minden erőnkkel azon legyünk, hogy elkerüljük a fertőződést, ebben nagyon fontos a fegyelmezettségünk.

Csütörtöki statisztika

9637 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 224 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 387 570 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 196 553 főre emelkedett. 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen.

A higiénés szabályokon túl az oltási program vezet ki járványból, ezért óriási a jelentősége annak, hogy több mint 1,7 millió ember megkapta legalább az első, több mint félmillió a második oltást is. A világ négy sarkába elmegyünk vakcináért, ezért kérem, hogy regisztráljanak, akik még nem tették meg - fogalmazott Müller Cecília.

Elkezdődött a pedagógusok oltási tervének kidogozása, őket is regisztrációra kérte. A lakosság 17,4 százaléka átoltott, a 65 feletti korosztály 69 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást. A mutációk követésére 7 labort jelöltek ki, már zajlik a felkészítésük.

Ma délután új internetes felület indul, amelyen a regisztráltak a tajszám és a születési dátum beütésével ellenőrizhetik, hogy a korábbi regisztrációjuk sikeres volt-e. Ha igen választ kapnak, nincs teendőjük, várjanak türelemmel - kérte a tisztifőorvos. Nemleges válasz esetén ha csak néhány napja regisztráltak akkor is érdemes néhány napot várni, azonban ha már több hét is eltelt, akkor valószínűleg nem adták meg jól az adataikat, ezt az [email protected] oldalon jelezhetik - mondta.