Kövér László 2,5 milliós havi fixe három fő tételből áll össze: házelnökként valamivel több mint 1,7 millió forint illeti meg, választókerületi pótléka 626 ezer forint, lakhatási támogatásként pedig közel 116 ezer forintot vehet fel - listázza a Népszabadság. A pótlék összege attól függ, milyen messze lakik a képviselő a fővárostól - Kövér László a Zala megyei listáról került a parlamentbe. Lakhatási támogatást azért vehet fel, mert nincs lakása Budapesten vagy vidéki választókerületében. A családi kasszába ezenfelül a házelnök feleségének 500-600 ezer forintos havi fizetése kerülhet - Bekk Máriát decemberben nevezték ki a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetőjének.

Orbán Viktor a 2010-es választok után bejelentette, hogy kétmillió forintban maximálják a fizetéseket a közszférában - ezen az alapon vitték le Simor András jegybankelnök keresetét nyolcmillióról kétmillióra -, ám ez nem vonatkozik a politikusokra és az állami cégek vezetőire. A miniszterelnök fizetése nem éri el a kétmillió forintot: kormányfőként 1,5 millió illeti meg, parlamenti képviselőként a 232 ezres alapdíjat kapja.

Ehhez hasonló összeget vihet haza számos polgármester: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjeként több mint egymillió forintot keres, emellett belvárosi polgármesterként további 630 ezret tehet zsebre. Pokorni Zoltán a parlamentben 610 ezer, XII. kerületi polgármesterként 750 ezer forintot keres. A szocialista Botka László, Szeged polgármestere országgyűlési munkája után több mint egymillió, városvezetőkén 670 ezer forintot visz haza. Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester 630 forintos alapbérre, a Fővárosi Közgyűlés tagjaként további 216 ezer forintra, parlamenti képviselőként még további 700 ezerre számíthat. Ezekből a tételekből jön össze Németh Szilárd csepeli polgármester több mint 1,5 millió forintos havi fizetése is.