Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még szerdán jelentette be a kormány, hogy egy törvénycsomagot fogad el az illegális migrációban résztvevő, azt támogató szervezetekkel szemben. E szerint az ilyen csoportosulásokat adatszolgáltatásra köteleznék, tevékenységükről a bíróság felé kellene vallaniuk. Valamint arról is rendelkeznek, az érintett külföldi állampolgárokat Magyarországról távol tartanák, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben.

Emellett, a szervezeteknek 25 százalékos illetéket kellene fizetniük külföldi támogatásaik után, ha több pénzt kapnak Magyarországon kívülről, mint belföldről. A pénzt a NAV fogja beszedni. Ha nem teljesítik az elvárásokat a szervezetek, akkor az ügyészség lép fel, aki bírósághoz is fordulhat.

Az illetékből befolyó bevételt a kormány a határvédelemre fordítaná, mivel úgy látjuk, hogy ezek a szervezetek támogatják ezt a feladatot - mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A tárcavezető szerint a kerítésépítés, a határvédelem eddig 270 milliárd forintba került.

Az nem teljesen világos, és a miniszter nem tért rá ki, hogy pontosan hogyan fordítaná a befolyt pénzt közvetlenül a feladatra, ugyanis a költségvetésben a globális fedezet alapelv érvényesül, vagyis az összes bevétel fedezi az összes kiadást. Ahogy azt Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is kifejtette az LMP-s Demeter Márta egyik írásbeli kérdésére.

A címlapkép forrása: MTVA.