Eszerint az adószűrt maginfláció résztételein belül a piaci szolgáltatások inflációja az előző havi értékkel megegyezően alakult, míg az iparcikkek árindexe továbbra is mérsékelt maradt. Közben a világpiaci árváltozásokra érzékeny feldolgozott élelmiszerárak - elsősorban a hústermékek és a tej esetében - tovább emelkedtek.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) nem változtak az előző hónaphoz képest.

Idén januárban a költségváltozásokra érzékeny - élelmiszer és üzemanyag - termékek áralakulása az infláció növekedésének irányába hatott, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása lényegében nem változott.

Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, változatlanul 1 százalék alatti volt az árindex. A termékkörön belül mind a tartós iparcikkek, mind a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt.

Januárban a piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal voltak magasabbak. Az év eleji átárazás mértéke megfelelt a tavalyi évben tapasztaltnak. A piaci szolgáltatások esetében megállt az elmúlt két éve emelkedő trend.

A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai növekedtek januárban, amit elsősorban a feldolgozott hús- és a tejtermékek áremelkedése magyarázott.

Az alkohol, dohánytermékek árai decemberhez képest emelkedtek, amit a dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés okozott.

A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai az előző hónaphoz képest tovább növekedtek, ami leginkább a sertéshús és a friss gyümölcsök áraiban volt megfigyelhető.

A szabályozott termékek árai enyhén emelkedtek decemberhez képest, melynek hátterében a postai szolgáltatások, és a szerencsejátékok év eleji átárazásai állnak.

A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak, a 3 százalékos inflációs céllal konzisztens szinten alakulnak - olvasható a jegybanki elemzésben.

Inflációs mutatók januárban (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 34,8%)1,1Egyéb tételek (súlya 65,2%)3,6
Keresletérzékeny infláció (súlya 57,7%)1,8Egyéb tételek (súlya 42,3%)2,9
Adószűrt maginfláció (súlya 70,6%)2,5Egyéb tételek (súlya 29,4%2,2
Forrás: MNB