Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik az MNB-hez, pontosabban Matolcsy Györgyhöz. A jegybankelnök számos régi - még NGM-es időszakból, esetenként még korábbról hozott - bizalmasa és például doktori témavezetője mellett köztük van ugyanis a Balatonakarattyán polgármesterkedő Matolcsyné alpolgármestere, illetve Matolcsy unokatestvérének a felesége is - írja az Index.

A több alapítványnál is felbukkanó - tehát igazán Matolcsy-bizalmasnak mondható - 13 ember nagyon nagy többsége MNB-s vagy volt MNB-s felsővezető (a mind a hat alapítvány fb-jében felbukkanó Kalina Gábor a jegybank számviteli igazgatója); többségük a két kuratóriumban szereplő Matolcsyval együtt az NGM-ből érkezett.

A három kuratóriumban és egy fb-ben is felbukkanó Kardkovács Kolos helyette államtitkár volt Matolcsy gazdasági minisztersége idejé.

Balog Ádám szintén helyettes államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB alelnöke lett, ahonnan az állami kézbe került MKB elnök-vezérigazgatói székébe távozott, de emellett két kuratóriumnak tagja maradt.

Három kuratóriumnak tagja Csizmadia Norbert is, aki szintén NGM-s volt Matolcsy idején tervezéskoordinációért felelős államtitkárként, de már 2007-ben együtt dolgozott Matolcsyval egy, a "magyar banán" kifejezést is megszülő kutatásban. Ő jelenleg a jegybank a gazdasági stratégiáért, tervezésért felelős ügyvezető igazgatója.

Szintén az NGM-ből érkezett Matolcsyval az MNB főigazgatói székébe a jegybankelnök egyik régi bizalmasának számító - őt 2010 óta minden munkahelyéről követő - Nagy Róza, akitől azonban tavaly ősszel váratlanul megváltak. Nagy Róza, aki Molnár Lajos, egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője volt, hatalmas túlélőnek számított: már az első Orbán-kormányban államtitkár volt, de helyettes államtitkár maradhatott Medgyessy idején is. És három kuratóriumban, köztük a legnagyobban, a PADA-ban, meg is őrizhette tagságát (sőt, az egyik kisebb, a PADI kuratóriumának ő az elnöke).

Szintén a matolcsysta NGM kötelékébe tartozott az egy-egy jegybanki alapítványnál felbukkanó vezetők közül a most MNB-ben dolgozó - az elnöki kabinetet vezető - Hergár Eszter, Palotai Dániel, Horváth Viktória korábbi turisztikai helyettes államtitkár, továbbá az a Naszvadi György, aki 2014-ig volt NGM-es államtitkár, most pedig az MNB elnöki tanácsadója.

A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy az alapítványok MNB-alkalmazott tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, a pénzt az alapítványok jótékony célra utalják. Hogy mekkora összegről van szó? Matolcsy például a PADA kuratóriumi elnökségéért 2014-ben havi 710 ezer forintra volt jogosult, a PADMA kuratóriumi tagságáért további havi 508 ezer forint járt.

Felbukkan az egyik alapítványnál az a Kandrács Csaba, aki elképesztő karriert futott be az elmúlt években: a most 35 éves jogász 2008-tól a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat csoportvezetője, majd 2009-től pénzügyi osztályvezetője volt, majd kilőtt a karrierje: 2012-ben helyettes államtitkár lett az NGM-ben, de csak négy hónapra, akkor átkerült - némi személyre fazonírozott átszabályozás után - a kincstár élére, hogy 2013-ban, 32 évesen, érdemi monetáris politikai tapasztalat nélkül a monetáris tanács tagja lehessen; igaz, 2015 nyarán lemondott, most a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója.

Két alapítványnál is felbukkan Réfy Imre - ő nem más, mint a Matolcsy felesége által vezetett balatonakarattyai önkormányzat alpolgármestere, előzőleg az önkormányzati választási kampányának szervezője.Egy duplázó a tudomány világából érkezett: Ailer Piroska a kecskeméti főiskola rektora - további érdekességek az Index cikkében olvashatók.