Az éjszaka teljesen kiürítették a röszkei gyűjtőpontot - értesült az Index. A rendőrök megkérték az önkénteseket, hogy a sátrakban alvókat ébresszék fel, majd mindenkit buszokra raktak. Hajnalban már senki nem volt ott. Szerbia felől kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek menekültek, őket buszra szállítják és viszik el. A területen közben megjelent a honvédség több katonai terepjáróval - írja a portál.

Több mint tizenháromezer határsértőt fogtak el a hétvégén

Országszerte 13 162 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A rendőrség honlapján olvasható összesítés szerint pénteken 3023, szombaton 4330, vasárnap 5809 volt az elfogottak száma. 28 gyanúsított ellen embercsempészés, hét esetben pedig közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

A legtöbb határsértőt mindhárom nap Csongrád megye déli részén fogták el - közölte a megyei főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs elmondta, vasárnap - minden eddiginél több - 5683 embert, köztük 931 gyermeket tartóztattak föl. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértők ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Vasárnap este 11 óra óta működik a szentgotthárdi ipari parkban felállított gyűjtőpont, ahová eddig több száz migráns érkezett meg, akik szinte azonnal tovább indultak Ausztriába - erősítette meg hétfőn Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az MTI értesülése szerint vasárnapra virradó éjszaka több mint kétezer bevándorló érkezett meg a szentgotthárdi gyűjtőpontra, de miután leszálltak az autóbuszokról, nem a felállított sátrak felé, hanem azonnal Ausztria felé vették az irányt.

Szentgotthárd és Rábafüzes között a kétoldalú, közvetlenül a határra épült ipari parkban egy jól körülhatárolható őrzött területen szombaton létesítettek a katasztrófavédelem munkatársai egy újabb gyűjtőpontot, amely a város polgármestere szerint 400 ember befogadására alkalmas, de lapértesülések szerint akár 600 ember is elhelyezhető benne.

Minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából hétfőn

Szünet nélkül érkeztek Szerbia felől migránsok egész éjjel, ugyanakkor már itt levők folyamatosan mentek tovább Ausztriába - derült ki az MTI és az M1 körképéből. Előrejelzések szerint hétfőn minden eddiginél többen jöhetnek át Szerbiából.

Röszkére egész éjjel érkeztek migránsok Szerbiából, a vasúti sínek mentén, de hajnalban már kevesebben, mint vasárnap késő este. Folyamatosan viszik el őket buszokkal. Este sokat kellett várakozniuk, nem sokkal éjfél előtt érkezett 20 busz, azokra tudtak fölszállni, azóta folyamatos a szállítás.

Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt.

A budapesti Keleti pályaudvarról reggel már több száz ember elindult Hegyeshalom felé, három vonattal - jelentette az MTI munkatársa. Reggel 7 órakor már viszonylag kevesen voltak a pályaudvarnál, várva a következő vonatot. Hegyeshalomba éjjel és reggel folyamatosan érkeztek migránsok vonattal, hogy továbbinduljanak gyalog a határ osztrák oldalán található Nickelsdorfba (Mórahalom) . Az M1 tudósítója szerint hétfőn már mintegy 1500-2000-en érkeztek oda.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vasárnap késő esti híradójának tudósítása szerint a Miklóshalmán lévő menekültek egy része attól fél, hogy nem tud eljutni Németországba, és mivel Magyarországon már regisztrálták őket, tartanak attól, hogy visszatoloncolják őket.

Párizs a schengeni szabályok betartására figyelmezteti a tagállamokat

Franciaország "a schengeni szabályok szigorú tiszteletben tartására szólítja fel az Európai Unió minden egyes országát" - közölte vasárnap este a francia belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott német kollegájával, Thomas de Maiziere-rel. "Ezek a szabályok előírják a migránsok regisztrálását a belépési országokban az Európai Unió határainál", és "ennek be nem tartása miatt döntött úgy Németország, hogy átmenetileg visszaállítja a határok ellenőrzését, anélkül, hogy azokat lezárná" - írta közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A francia és német tárcavezető egyeztetése a közlemény szerint "lehetőséget teremtett a francia-német álláspont megerősítésére" az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója előtt. Ehhez közös közleményt készített elő a két miniszter uniós kollégáiknak, emlékeztetve őket az általuk képviselendő elvekre.

A migránsválságról egyeztetett az este folyamán telefonon Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár is, akik "a helyzetről közös álláspontot" alakítottak ki - tudatta a francia elnöki hivatal.

A német belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van", és "kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex" - mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.