Az NGM megcsinálta a barbatrükköt - egy fillérbe sem kerül a járulékcsökkentés

Egy fillérbe sem került a költségvetésnek a szocho 5 százalékpontos csökkentése - legalább is ezt állítja a kormány a Portfolio.hu-nak küldött számokban. Így csak a 145 milliárdos társasági adócsökkentést kell kigazdálkodni.
Napi.hu, 2016. december 5. hétfő, 17:17
Fotó: Napi.hu

A költségvetésre semleges hatással lesz az 5 százalékpontos járulékcsökkentés - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számaiból, amit a Portfolionak küldött meg - más szóval a minimálbér-emelés teljes költségét a munkaadókra terheli a kormány. A NGM-Portfolió páros számaiból az derül ki, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) első körben 380 milliárdos kieséssel jár. Ezt növeli még a közszférában a bérminimum emelése miatt a plusz 40 milliárdos bérkiadás, és további 20 milliárd megy a táppénz- és a gyed-kiadásokra a növekvő minimálbér miatt - vagyis összesen 440 milliárd forintos lyuk keletkezne a büdzsén.

Ám mindezt ellentételezi minimálbéremelés és a béremelések miatt befolyó többlet szja és szocho, amit 270 milliárd forintra taksálnak. A növekvő fogyasztás révén még befolyik 50 milliárdnyi plusz fogyasztási adó. Az NGM azzal számol, hogy a növekvő foglalkoztatás révén csökken a közmunka, így ezen 120 milliárdot megspórolnak. Így jött ki a NGM-ben a matek nulla forintos egyenlegre.

A társasági adó csökkentése viszont további 145 milliárdos kieséssel jár - ennek fedezetét most még nem látják az NGM-ben, így azt hiánynövelő tételként jelenítik meg. Persze nem kizárt, hogy 2017 folyamán hirtelen előkerül egy nagy adózó, amely Magyarországra telepíti adózásnak egy részét.

A társasági adó csökkentésének korábban nem voltak előjelei, azt Orbán Viktor miniszterelnök pár nappal londoni útja után jelentette be. A két esemény mögött akár összefüggés is lehet - nem kizárt, hogy a londoni tárgyalásokon voltak olyan cégek, amelyek jelezték, hajlandóak lennének adózásuk egy részét Magyarországra telepíteni a Brexit miatt.

A történet nem lenne példa nélküli, hisz a kormány tavaly bevezette a növekedési adóhitel kedvezményét, amit egyedül az amerikai GE használt ki egy adóügylet optimalizálására, amelynek keretében idén és jövőre 150-150 milliárdos extra adót fizet Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.12.05 20:45

Szóval a csökkentés miatti nyugdíjrendszerbeli deficitet a költségvetés fogja kipótolni.

Jéééé: Megvédik a nyugdíjjárulékokat is ma már!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.05 20:25

Ahogy azt Felcsuton elképzelik.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2016.12.05 20:17

Szerintem az Orbán nem Londonban hanem Felcsúton a Mészárossal "egyeztetett " a társasági adó csökkentéséről ,kiknek a zsebében landol a 10% társasági adó megtakarítás Mészáros , Garancsi, Nyerges ,Andy ,stb, több pénz lesz a focira.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html