Nagy szükség van idénymunkásokra

Egyre nagyobb szükség van több gazdasági ágazatban is az idénymunkásokra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatása szerint az év első felében 521 ezer alkalommal jelentették be a hazai munkaadók, hogy időszakos munkára alkalmaztak embereket - olvasható a Magyar Időkben.
MTI, 2016. július 27. szerda, 08:44
Fotó: Napi.hu

A lap szerint ez az adat harmincezerrel haladja meg a tavalyi és majdnem nyolcvanezerrel a 2014-es első fél évi számot.

A mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó időszaki alkalmazottak után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi tevékenységet végzőknél naponta ezer, a filmes statiszták esetében pedig napi háromezer forint adót kell befizetni - mondta Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak. Ebből az állam idén eddig összesen 6,6 milliárd forintnyi bevételre tett szert, amely félmilliárddal magasabb annál, amit például 2011 egészében fizettek be a munkaadók alkalmi munkásaik után.

A legtöbb segéderő iránt a kereskedelemben mutatkozott igény, de az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is sokan dolgoztak idénymunkásként.

Az év első felében havonta átlagosan 65-75 ezer, az első fél évben 114 ezer gazdasági szereplő jelentett be alkalmi foglalkoztatottat. A NAV folyamatosan ellenőrzi őket, eddig szabályszegések miatt 71 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a hatóság, miközben bizonyos gazdasági szereplőknél összesen 13 milliárdos adókülönbözetet is feltárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK