A növekedés az előző EU-ciklus 2015 végi zárásához kapcsolódott, mivel a költségvetésben 70 százalékkal nőttek a beruházások, miközben a vállalkozásoknál 6,2 százalékos csökkenést mértek - kommentált a friss számokat Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Idén a korábbi ciklus forrásainak intenzív lehívását követően visszaesnek az uniós források, azonban a korábbi számításokhoz képest kisebb mértékben. Mivel az új ciklus forrásainak 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja, a vállalatok beruházásai élénkülhetnek, amit a javuló belső kereslet támogathat - véli az elemző. Az állami beruházások visszaesése miatt 1,5-2 százalékos csökkenésre számít a beruházásoknál. Az új lakások áfájának csökkentése és a lakástámogatások kiterjesztése érdemben támogathatja a lakásberuházások felfutását, ennek pozitív hatása azonban inkább jövőre lesz érezhető. Jövőre az új EU ciklus forrásainak lehívása is intenzívebbé válhat, így jövőre a beruházások 3 százalékkal nőhetnek.

A beruházásokat elsősorban az EU-s pénzek, illetve a költségvetés által finanszírozott projektek hajtották 2015-ben. Egyelőre nem látni, hogy honnan érkezne olyan impulzus, ami a versenyszférában kialakult beruházási űrt betöltené - állapította meg Ürmössy Gergely, az Este Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Idén a GDP növekedést elsősorban a háztartások fogyasztása, másodsorban pedig a külkereskedelem fogja hajtani, míg a beruházások idén is kismértékben zsugorodhatnak. Az év egészére átlagosan 2,2 százalékos GDP-ütemet prognosztizál az elemző.

Összességében a 2015 egészében elért 0,6 százalékos többlet alacsonynak mondható, ami szintén nem jelent meglepetést az év során megjelent viszonylag gyenge adatok miatt. - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy az idén miként alakulnak a beruházások. A fő kérdés, hogy sikerül-e az uniós kifizetéseket kellő mértékben felgyorsítani. A kormányzat és a jegybank különböző programokkal igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ne legyen visszaesés. Fontos kérdés, hogy az építőipar várható fellendülése mekkora lökést ad majd a beruházásoknak - mondta Németh, aki szerinte az első két negyedév várhatóan gyengén alakul, az év vége felé azonban javulhat a kép.