Itt az új, hétnapos időjárási előrejelzés

A hidegfront után ismét melegszik az idő a következő napokban. Sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek csak záporok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos középtávú előrejelzéséből.
Domokos László, 2019. július 21. vasárnap, 15:52
Fotó: Pixabay

Hétfőn elsősorban az ország északkeleti harmadában van esély kisebb záporok kialakulására. A leghidegebb órákban 16-21 Celsius-fok lesz. Napközben 28-32 fokig melegszik a levegő.

Kedden főként északkeleten alakulhatnak ki elszórtan záporok. A minimumhőmérséklet 14-19, a maximumhőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű.

Szerdán és csütörtökön napos időre lehet számítani. Szerdán és csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb hőmérséklet szerdán 26 és 33, csütörtökön 29 és 33 fok között valószínű.

Pénteken derült, napos, száraz idő lesz. A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz. Napközben 30-33 fokig melegszik a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 33 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap gomolyfelhős napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, vasárnap 16-21 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 30 és 34 fok, vasárnap 30-35 fok között alakulnak - olvasható az OMSZ előrejelzésében, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-nek.

Ez a helyzet Európában

Egy markáns felhősávval rendelkező ciklon örvénylik a Brit-szigetek és Skandinávia között. A légörvény kiterjedt hidegfrontja egészen az Alpokig terjed és halad kelet felé. Ennek hatására többfelé záporok, zivatarok alakulnak ki a kontinensünk közepén.

Ettől keletre, illetve nyugatra is magasnyomású zóna található. E területeken eseménytelen az időjárás, a sok napsütés mellett elvétve képződnek gomolyfelhők, és csapadékról sem érkezik jelentés.

Nyugat-Európában viszont egy újabb hőhullám van kibontakozóban, ugyanis dél felől forró légtömeg áramlik a térség fölé. Az Ibériai-félszigeten több helyütt és 38 és 40 fok közötti maximum-hőmérsékletet mérnek. Kelet felé haladva fokozatosan alacsonyabb, de 30 fok környéki csúcshőmérséklettel találkozhatunk egész Európa-szerte. A Fehér-tengerig kell menni, hogy igazán hűvös területeket találjunk, itt helyenként 10 fok alatt marad a hőmérséklet. A Kárpát-medencén vasárnap egy hidegfront vonul át, így hétfő estig hűvösebb légtömegek érik el hazánkat.

HOZZÁSZÓLÁSOK