Vasárnap délelőtt még főként a nyugati és az északi megyékben fordulhat elő kisebb eső, majd szakadozik a felhőzet, és délután csupán elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar. Estefelé aztán nyugat felől befelhősödik az ég, és ismét egyre többfelé számíthatunk csapadékra. A keleties szél megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 18 és 27 fok között alakul, a keleti határvidéken lesz a melegebb - írta az OMSZ.

Ez a helyzet Európában

A Földközi-tenger keleti medencéjében, valamint a Pireneusi-félsziget déli részén még igazi nyári idő van sok napsütéssel és 30, 37 fokos csúcshőmérséklettel. Ugyancsak csapadékszegény az időjárás a Kelet-európai-síkság nagy részén, ahol anticiklon helyezkedik el. Itt ugyan nincs ilyen meleg, északon 18, 22, Ukrajnában, illetve a Kaukázustól északra 25, 30 fokot mérnek, ami ott melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Ezzel szemben Dél-Skandinávia felett ciklon örvénylik, ami változékony, csapadékos időt okoz arrafelé. A frontja Dánián át Franciaországig húzódik, e mentén is erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, de jelentősebb mennyiség csak a Skandináv-félszigeten fordul elő. Ezen a területen, valamint a ciklon hátoldalán: Németalföldön és a Brit-szigeteken általában kevéssel 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet.

Észak-Olaszország felett mediterrán ciklon formálódik, ami miatt már többfelé esik az eső arrafelé, de az Alpokban, a Dinári-hegységben és Dalmáciában is csapadékos az idő. Ez a sekély ciklon vasárnap a Kárpát-medence irányába helyeződik át, előoldalán nedves, labilis állapotú légtömeg áramlik fölénk, ezért vasárnap estig eső, zápor, zivatar többfelé várható.