Az előttünk álló héten változékony időre számíthatunk. Keddre markáns hidegfront érkezik, péntekig pedig egy hosszan elnyúló, szinte egész Európát kettészelő nyugat-kelet irányú vonalban (melybe a Kárpát-medence is beletartozik) "birkózik" majd egymással az észak felől érkező hideg és a délről jövő szubtrópusi légtömeg.

A hullámzó frontrendszer többször is átvonul majd hazánk fölött, így hol a hideg, hol a meleg oldalra, de sajnos a jelenlegi számítások szerint nem a csapadékos sávba kerülünk. Több-kevesebb csapadék azért várható keddtől péntekig, összességében 2-10 milliméter, de ennek mennyisége nagyon bizonytalan - írják a meteorológusok.

A szél kedden még sokfelé lesz viharos, és a hét további napjaiban is gyakran megerősödik. A hőmérséklet keddre jelentősen csökken, Nógrád megyében fagyhat is. A maximumokban nagy különbségek alakulhatnak majd ki az északi és a délkeleti országrész között. A hét végére megnyugszik az idő, a hőmérséklet 20 fok körül, kissé a fölött alakulhat majd.

Nagy szükség lenne az esőre

A múlt héten szerdáig még többfelé fordult elő kisebb eső, zápor, helyenként zivatar az országban, de az aszályt enyhítő mennyiségű csapadék csak az északkeleti határszélen hullott. A hét második felében további, említést érdemlő csapadék már nem fordult elő, így a 30 napos összeg az ország nagyobb részén 20 milliméter alatt alakul, csak délnyugaton és északkeleten van 40 millimétert meghaladó mennyiség. Az elmúlt 30 nap során az átlaghoz képest mintegy 10-40 milliméteres az elmaradás, 90 napot tekintve pedig többnyire 20-70 milliméter.

A talaj felszín közeli, felső 20 centiméteres rétegének vízellátottsága a hét második felében ismét romlott, délnyugat és északkelet kivételével a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40 százalékát tartalmazza. A felső 50 centiméter nedvességtartalma többnyire a kritikus 40 százalék körül, sokfelé az alatt alakul. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága az őszi-téli csapadék miatt még jónak mondható, bár ez is folyamatosan veszít nedvességtartalmából - olvasható az agrometeorológiai összefoglalóban.