Sarkvidéki levegő és a havazás jöhet március végén - megszólalt az OMSZ

A hosszú távú meteorológiai modellszámítások szerint nem zárható ki, hogy március végén megnyílik az út a hideg légtömegek előtt Európában és ez együtt jár egy késői havas periódussal - írja a Facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2020. március 12. csütörtök, 13:55
Fotó: Shutterstock

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a jövő hét időjárása a korábbiakhoz képest jóval nyugodtabb lesz. Márciusban a gyengülő nyugati áramlás uralmát egyre inkább egy anticiklon veheti át - írják a meteorológusok.

Emiatt március 16. után (ahogy most hétvégén is) nagyrészt enyhe, száraz időnk lesz sok napsütéssel. Hajnali fagyok viszont a hét elején még előfordulhatnak, ami a magához térő természet számára még okozhat gondokat.

A jövő hét végén és a hónap utolsó hetében azonban fordulhat a kocka.

Az anticiklon Európa északi, északnyugati területei fölé húzódhat, ami megnyithatja az utat a sarkvidéki, hideg légtömegek előtt. A legtöbb előrejelzés alapján ekkor a hőmérséklet már az átlag közelébe, illetve az alá csökkenhet, változékonyabb, szelesebb, csapadékosabb lehet az idő. Hogy ez együtt járhat-e egy késői havas periódussal, azt még korai lenne kijelenteni, de semmiképpen sem zárható ki - írja az OMSZ.

15-20 napos időtáv felett már nincs értelme napi bontású, fokra pontos előrejelzéseknek, ezek beválása ugyanis rendkívül alacsony, szakmailag pedig nem helytállóak. Azonban az OMSZ tapasztalataik alapján ezek az előrejelzések jól visszaadják a várható nagytérségi helyzetet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.03.12 15:20

Globális felmelegedés hahaha. 2013 márc.15-én hóvihar volt Magyarországon. 2017 április 19-én hóvihar terítette be Európát, egészen Dél Európáig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.12 15:02

"Sarkvidéki levegő és a havazás jöhet március végén"
Ezzel az a baj hogy a koronavírus szereti a hideget, a hidegben való megfázással karöltve pedig még hatékonyabb. Ez azt jelenti hogy kevesebb időnk van mint terveztük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html