Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a jövő hét időjárása a korábbiakhoz képest jóval nyugodtabb lesz. Márciusban a gyengülő nyugati áramlás uralmát egyre inkább egy anticiklon veheti át - írják a meteorológusok.

Emiatt március 16. után (ahogy most hétvégén is) nagyrészt enyhe, száraz időnk lesz sok napsütéssel. Hajnali fagyok viszont a hét elején még előfordulhatnak, ami a magához térő természet számára még okozhat gondokat.

A jövő hét végén és a hónap utolsó hetében azonban fordulhat a kocka.

Az anticiklon Európa északi, északnyugati területei fölé húzódhat, ami megnyithatja az utat a sarkvidéki, hideg légtömegek előtt. A legtöbb előrejelzés alapján ekkor a hőmérséklet már az átlag közelébe, illetve az alá csökkenhet, változékonyabb, szelesebb, csapadékosabb lehet az idő. Hogy ez együtt járhat-e egy késői havas periódussal, azt még korai lenne kijelenteni, de semmiképpen sem zárható ki - írja az OMSZ.

15-20 napos időtáv felett már nincs értelme napi bontású, fokra pontos előrejelzéseknek, ezek beválása ugyanis rendkívül alacsony, szakmailag pedig nem helytállóak. Azonban az OMSZ tapasztalataik alapján ezek az előrejelzések jól visszaadják a várható nagytérségi helyzetet.