Komoly fagy érkezik: itt a friss időjárási előrejelzés

A több órás napsütés mellett vasárnap is gomolyfelhők képződnek, és szombat este még elsősorban az Északi-középhegység területén, a főváros körül és az Észak-Alföldön, vasárnap pedig a Dunától keletre és a Dél-Dunántúlon másutt is elszórtan zápor, néhol zivatar is előfordulhat - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A jövő héten pedig nagy fagy érkezik.
Domokos László, 2020. március 28. szombat, 14:16
Fotó: Napi.hu

Az OMSZ szerint hajnalig általában mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap azonban a Szécsény-Szeged vonaltól nyugatra megélénkül, sőt a Dunántúl nyugati és északi részein meg is erősödik az északnyugati szél, emellett pedig zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. Hajnalra főként Nógrád megyében és környékén ködfoltok képződhetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 Celsius-fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 14 és 19 fok között valószínű.

A jövő héten pedig jelentős fagy várható. Hétfőn ugyanis az ország felett egy hidegfront vonul át, amely mögött ismét jelentős lehűlés körvonalazódik. Bár napközben többfelé 10 Celsius-fok körüli meleg lesz, hajnalban komoly fagyok várhatók.

Az előrejelzés szerint jelenleg a szerda tűnik a leghidegebbnek, akkor kora reggelre a fagyzugos helyeken mínusz 8-mínusz 10 fokig is lehűlhet a levegő. Máshol is elég hideg lehet ahhoz, hogy kárt tegyen a virágokban, rügyekben.

Ez a helyzet Európában

A friss időjárási előrejelzés szerint a Földközi-tenger térsége fölött egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, így arrafelé általában sok a felhő, több helyen fordul elő eső, záporeső, de emellett helyenként zivatar is kialakul.

Észak-Skandinávia térségében található egy másik alacsonynyomású rendszer, melynek hidegfrontja hosszan elnyúlik Észak-Európa felett és fokozatosan a kontinens belseje felé hatol. A két ciklon között, a kontinens középső részén azonban egy nagykiterjedésű anticiklon húzódik, melynek hatására arrafelé napos, nyugodt idő a jellemző.

A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig magassági hidegörvény, majd teknő alakítja, amely kedvező feltételeket teremt záporok, sőt akár néhol zivatar kialakulásához is - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK