Kettészakította az országot az időjárás

Az elmúlt hetek csapadékösszegében hatalmas eltérések alakultak ki, szinte két részre szakadt az ország, a mezőgazdasági munkák tekintetében mindenképpen - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2020. július 20. hétfő, 15:39
Fotó: Shutterstock

Miközben keleten száraz időre várnak, hogy az aratást lehessen folytatni, addig a Dunántúlon sokfelé igen jelentős a csapadékhiány, száraz a talaj és a nyári növények egyre jobban szomjaznak.

Az előttünk álló héten kissé változékony időre számíthatunk, tartósan száraz időre nincs kilátás. Kedden napközben inkább csak északkeleten, majd szerdára virradóan és szerdán már több helyen várható zápor, zivatar. Csütörtöktől a hét végéig is várhatók záporok: egyik nap több, másik nap kevesebb helyen az országban.

Összességében a hét végéig a csapadékösszeg területi átlagban 10 milliméter alatt valószínű, de a záporos jelleg miatt nagy területi különbségek alakulhatnak ki. A talaj így várhatóan veszíteni fog a nedvességtartalmából, főleg az Alföldön. A hőmérséklet a legmelegebb órákban jellemzően 25-30 celsius-fok között alakul, kedden várható egy kissé melegebb idő - írják a meteorológusok.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK