OMSZ: Robban a légköri bomba

Egy hullámzó frontrendszer és egy meleg nedves szállítószalag együttesen próbálja jelenleg is berobbantani a légkört. Szombaton már mérsékeltebbek lesznek a légköri feltételek, zivatar kevesebb helyen lehet, több napsütés valószínű, a csúcshőmérséklet 25 fok körül alakul - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Szász Péter, 2020. június 5. péntek, 16:04
Fotó: Getty Images

Pénteken késő délutántól, estétől északnyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, ezt követően a felhőzet is felszakadozik, csökken, az éjszaka második felében néhol átmenetileg köd is képződhet. Keleten még hajnalban is lehetnek felhős körzetek, és eső, zápor néhol még akkor is előfordulhat.

Szombaton a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat.

A délies szelet ma több helyen erős, néhol viharos lökések kísérik. Hajnalra mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd holnap napközben az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. Záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lökések előfordulhatnak, ma néhol károkozó szél is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, a felhősebb keleti részeken marad enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23 és 27 fok között valószínű - írják a meteorológusok.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de egyes helyeken átmenetileg akár zártabb is lehet a felhőzet. Több helyen, napközben legkisebb eséllyel délnyugaton várható zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK