Így csökkenthető a GVH-bírság

A versenytörvény a 2014. július 1-je után indult eljárásokban lehetővé teszi, hogy azon vállalkozások, amelyek meghatározott típusú ügyekben elismerik jogsértésüket és lemondanak bizonyos eljárási jogaikról, 10 százalékos bírságcsökkentésben részesüljenek. A GVH elnökének és a Versenytanács elnökének ma hatályba lépett közös közleménye ezen egyezségi eljárás részletszabályait rögzíti.
Napi.hu, 2015. november 2. hétfő, 13:45
Fotó: Napi.hu

Az egyezség intézménye immár több éve ismert az Európai Bizottság gyakorlatában, ott a kartell-eljárások többsége ilyen egyezség keretei között zárul. A versenytörvény e jól bevált intézményt ültette át a magyar jogba, így az egyezségi eljárással tovább bővül a vállalkozások rendelkezésére álló széles eszköztár a GVH-val történő együttműködésre.

Az egyezségi eljárás lényege, hogy a versenyhatóság 10 százalékos bírságcsökkentéssel jutalmazza, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri az elé tárt bizonyítékok alapján az általa elkövetett jogsértést, továbbá lemond részletesebb iratbetekintési, nyilatkozattételi, tárgyalás tartására irányuló és bírósági jogorvoslati jogáról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához.

A bírság felét is elengedhetik

Az egyezségi eljárás nemcsak a hatóság, hanem a vállalkozások oldalán is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Ezen túl a 10 százalékos bírságcsökkentési kedvezmény növelhető is, ha az eljárás alá vont vállalkozás egyúttal részt vesz az akár 50 százalékos bírságcsökkentést is lehetővé tevő engedékenységi programban is.

A GVH elkötelezett a jogintézmény alkalmazásának sikere mellett, ezért az egyezségi eljárás részletszabályainak kidolgozásakor nagymértékben támaszkodott a témában tartott nyilvános konzultáció idején érkezett javaslatokra. A GVH reményei szerint a jövőben már Magyarországon is az egyezségi eljárás keretei között zárulnak majd a legbonyolultabb - főként kartell - eljárások, amelyek így rövidebb idő alatt fejeződhetnek be, ezáltal lehetővé válik, hogy a GVH további jogsértések felderítésére fordítsa erőforrásait - olvasható a hivatal közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK