Így emelkedik jövőre az egészségügyi járulék

Hivatalosan is közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy mennyi egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a magánszemélyeknek és a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozásoknak.
Szász Péter, 2017. december 13. szerda, 11:35
Fotó: Napi.hu

Jövőre havi 7320 forintra nő az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, ez napra lebontva 244 forint.

Ez az idei 7110 forinthoz képest 210 forintos emelés.

Egészségügyi szolgáltatási járulékok kell fizetniük

  • azoknak a belföldi személyeknek, akik nem biztosítottat továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosultak
  • a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak
  • a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozók után a társas vállalkozásoknak
  • tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezeteknek.

A járulékot rögtön azután el kell kezdeni fizetni, hogy a jogosultság megszűnt. A könnyítés annyi, hogy 15 napon belül kell jelentkezni a NAV-nál. (Sokat spórolhat az állam az adóbevallásokon.)

További könnyítés az úgynevezett "passzív jogon való jogosultság", amely a biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól keletkezik, amennyiben a belföldinek minősülő személy korábbi jogviszonya legalább 45 napig fennállt, vagy a 45 napnál rövidebb biztosítási jogviszonyt megelőző 30 napon belül volt 45 napnál hosszabb időtartamú biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonya,

Amennyiben a belföldinek minősülő személy biztosítási jogviszonya 45 napnál rövidebb volt a megszűnését megelőzően, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság azzal az időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt, és a járulékfizetési kötelezettség a megszűnést követő naptól kezdődik (pl. ha a biztosítási jogviszony 30 napig állt fenn, akkor a járulékfizetési kötelezettség a biztosítási jogviszony megszűnését követő 31. naptól áll fenn)

A passzív jogviszony a szünetelés első napjától fennáll.

További részletek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.12.13 16:23

Meg kell védenem a kormányt!
Teljesen jogos az intézkedés. Ugye egy olyan járulékról beszélünk, amit nem a munkavállalók fizetnek, vagy nem a munkáltatók fizetik a munkavállalók után. Ezt azért fontos tudni, mert ezek azok, akik enélkül "ingyen orvosi" ellátást vehetnének igénybe, vagy másképpen nem lennének jogosultak rá. Ez ennek a járuléknak a célja, jogcíme. Igen kell ilyen!
Nézzük ennek emelése jogosságát!
Amikor Magyarországon a bruttó átlagjövedelmek emelkedtek 2017-ben mondjuk 10%-ot, akkor a munkáltatók és a munkavállalók által befizetett járulékok is emelkedtek, hiszen ennek mértéke szorosan összefügg a bruttó bérekkel.
Azt gondolom, hogy jogos a feltételezés, miszerint a jövedelmek a fix egészségügyi járulékot fizetők esetében is emelkedtek. Ha pedig igen, akkor nekik is nagyobb összeggel kell hozzájárulni az egészségügyi ellátáshoz. Ha pedig nem emelkedett a jöedelmezőségük, akkor mindenképpen fel kell tenni a kérdést, minek a vállalkozás, hiszen alkalmazottként (rengeteg üres állás van) jobban járnának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.12.13 11:57

Vállalkozásbarát kormány mi?
Hazug getzik azt hangoztatták, hogy csökkennek a járulékok.
Habony fizeti havonta ezt az összeget, mert ebben az országban nincs jövedelme, vagyis nem biztosított? Van viszont off-shore cége., amire meg azt mondta a hazug Orbán, hogy ez nem az off-shore lovagok kormánya lesz. Nem hát. Csak a korrupt tolvajoké.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html