A BFT vezetése hétfőn némileg módosította a szennyvízkezelés megoldására kiírt pályázat feltételrendszerét, mivel az év végéig erre a célra rendelkezésre álló 150 millió forint csak az igények töredékére elegendő. A módosítás elsősorban a felszíni vizek szempontjából fokozottan érzékeny területeknek és a lakosságot a programba nagyobb arányba bevonó önkormányzatoknak kedvez. A keret felhasználására pályázatot írnak ki.

A Balaton-törvény 2008. évi módosítása óta az üdülőrégió sok kistelepülésén nem adhatnak ki új építési engedélyt ott, ahol a szennyvízkezelést nem oldották meg. Ezért kormányzati feladattá vált a nagyobb szennyvízelvezető rendszerekre rácsatlakozni nem tudó balatoni kistelepülések problémájának megoldása, amihez 150-200 millió forintnyi forrást biztosítottak az elmúlt években.

A program határideje 2012 végén lejár, de eddig csak öt Balaton-közeli településen (Gétye, Nyim, Óbudavár, Balatoncsicsó, Dióskál) valósult meg önkormányzati szintű, egyedi szennyvízkezelési projekt 90 százalékos állai támogatással. Volt ugyan lehetőség arra is, hogy 50 százalékos támogatást igényeljenek egy-egy magántulajdonú ingatlan szennyvízkezelésének megoldására, de ezzel eddig senki nem élt.

Az ülésen elhangzottak szerint már több tóparti önkormányzat is jelezte, hogy a csapadékos évek utáni szárazság és alacsony vízszint miatt újra szükség lenne a strandok kotrására. Bóka István, fideszes országgyűlési képviselő, a BFT elnöke utasításban adta munkaszervezetének, hogy a mederkotrással kapcsolatos feladatokat építse be a támogatandó célok közé a következő évtől kezdve.

Szó esett arról is, hogy hétvégén beindult az idei Mozdulj, Balaton! szabadidős strandi sportprogram-sorozat, amelyet a BFT kilencedik alkalommal szervez meg. A tavalyi rendezvénysorozat az önkormányzatok finanszírozásában, a BFT koordinációs
hozzájárulásával valósult meg 32 település 35 strandján 26 ezer 697 regisztrált résztvevővel. A tervek szerint a 7,8 millió forintos költségvetésű idei programsorozat fő célkitűzései, hogy növeljék a települések strandjain a sportolásra alkalmas területek és sportpályák számát, felújítsák a régi pályákat, és bővítsék a helyi sportprogram kínálatát.