Véleménye szerint a javulás jeleit lehet tapasztalni mind az euróövezetben, mind Magyarországon. Az üzleti bizalmi indexek fokozatosan javulnak, megindult az új megrendelések növekedése Németországban, de Magyarországon is kedvező jeleket lehet tapasztalni. A nyáron megindult a magyar feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek javulása, az 50 pont feletti értékek váltak jellemzővé, az ipari termelési mutatók is javulnak - elsősorban a legnagyobb iparágaknak, az elektronikának és az autóiparnak, illetve a német piac keresletének köszönhetően.

Magyarországon a hitelezés beindítását szolgálja a jegybank növekedési hitelprogramja, amely keresleti oldalról nézve sikeresnek is mondható, meglehetősen nagy igény tapasztalható ugyanis az alacsony kamatozású hitelek iránt. Kérdés azonban, hogy e hiteleket milyen részben használják fel új beruházások finanszírozására és milyen részben korábbi hitelek refinanszírozásra - véli az elemző. A növekedés szempontjából pedig a döntő az, hogy van-e tényleges belső kereslet új beruházásokra, és e szempontból nem rózsás helyzet. Az előző években hozott intézkedések ugyanis a befektetőkben - elsősorban a külföldiekben - nem erősítették a döntéshozatali folyamat előreláthatóságába vetett bizalmat, ami eléggé megnehezíti az új projektek tervezését - tette hozzá Vano. Ahhoz, hogy bankok aktívan hitelezzék a reálgazdaságot, megfelelő tőkemegfelelési ráta kell, A magyarországi bankok tőkéjét viszont érzékenyen érintette néhány, a devizahitelezéssel kapcsolatban hozott intézkedés. Ugyancsak szükség lenne a megfelelő kockázatvállalási hajlandóságra is.

A hitelezés ellen hat az is, hogy a kereslet is alacsony, mert még viszonylag magas munkanélküliség, a háztartásoknak csekély a hitelfelvételi hajlandósága és még mindig túlterheltek a devizaadósság törlesztésével. A vállalati beruházási hajlandóságnál sem látszik még a robusztus növekedés. A gazdasági növekedés még nem igazán indult meg, új beruházások finanszírozásához még alacsony a hitelkereslet - mondta az elemző.

Mivel a monetáris intézkedéseknek 19 hónap az "átfutási ideje", az MNB laza monetáris politikájának hatása legkorábban 2014-ben járulhat hozzá a növekedéshez. Persze csak akkor, ha a gazdaságot közben külföldről nem éri valami sokk - tette hozzá a szakember. Hozzáttete azonban: a jegybank nem mindenható. Az olyan növekedés, amelyet nem az innovatív magánszektor indít be, nem lesz fenntartható. Az állam csak redisztribúcióra képes. A beruházások, a hitelezés felfutásához, ahhoz, hogy a bankok is hozzájárulhassanak az ősszel beindult növekedés támogatásához, stabil és tervezhető üzleti környezetre van szükség.

A gazdasági növekedés legfontosabb előfeltétele, a stabil és előre tervezhető üzleti környezet kialakításában a Sberbanknál egy üdvözlendő tanulási folyamatot észleltünk az utóbbi másfél-két évben a magyar hatóságok és a külföldi befektetők viszonyában - mondta Vano. Mérséklődtek a kezdeti időkre jellemző túlreagálások is. Bár az egész térségben nem tartozik a legnépszerűbb ágazatok közé a bankszektor, azt látjuk, hogy a magyar hatóságok kezdik átgondolni néhány korábban tervezett intézkedésüket - fogalmazott a vezető elemző.