Így teljesít a magyar ipar

Februárban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása februárban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint. A havi adat negyedik hónapja mutat csökkenést. A szökőnap hatása miatt azonban a csak munkanaphatástól megtisztított index 1,8 százalékos emelkedést jelez.
MTI-Eco, 2016. április 6. szerda, 09:10
Fotó: Napi.hu

Az év első két hónapjában 3,0 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában. Januárban az ipari termelés 0,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához képest.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban és az élelmiszeriparban stagnált a termelés az előzetes adatok szerint. Az energiaágazatban kisebb csökkenés volt, mert a februári időjárás melegebb volt - tette hozzá. Ezek az ágazatok együttesen mintegy 40 százalékos súlyt képviselnek az ipari termelésben.

Forrás: KSH

A többi kisebb súlyú feldolgozóipari ágazatban viszonylag erőteljes növekedés volt megfigyelhető.

Az ipari termelés februári részletes adatait április 13-án közli a KSH.

HOZZÁSZÓLÁSOK