A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a munkacsoport célja, hogy megvizsgálja a Törökországot, valamint Közép- és Délkelet-Európát összekötő földgáz-csővezetékes kapcsolat létrehozásának lehetőségét.

Az ülésen a magyar fél részletesen bemutatta a Tesla projekt fő paramétereit, a 2019-es induláshoz vezető időszak mérföldköveit és operatív menetrendjét, emellett ismertette a hálózati rendszerüzemeltető vállalatok által aláírandó együttműködési megállapodás tervezetét - olvasható a közleményben.

A felek üdvözölték, hogy a Tesla projekt felkerült a Földgáz Rendszerirányítók Európai Hálózatának tízéves fejlesztési tervébe. Megállapodás született arról, hogy közösen lépnek fel az EU-s közös érdekű projekt (Project of Common Interest - PCI) státusz biztosítása érdekében, megteremtve ezzel az uniós finanszírozási források bevonásának egyik előfeltételét.

A minisztérium kiemelte: a Tesla célja, hogy összeköttetést teremtsen a közép- és délkelet-európai fogyasztói központ és a török piac között. A tervezett vezeték kétirányú szállításra alkalmas vezetékként jelentősen hozzájárul a közép- és délkelet-európai régió, illetve egész Európa energiabiztonságához - tették hozzá.

A KKM közleményében hangsúlyozta, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által kezdeményezett, a görög, a macedón és a szerb külügyminiszter, továbbá a török Európai Unió-ügyi miniszter részvételével április 7-én tartott ötoldalú miniszteri találkozó folytatásaként tartották meg a szakértői munkacsoport ülését, amelyen megfigyelőként az Európai Bizottság képviselője is jelen volt.

A minisztérium szerint a Tesla - ellátás-biztonsági jelentősége mellett - a tágabb régió stabilizálásában és gazdasági fejlődésben, valamint a Nyugat-Balkán EU integrációs folyamatában is jelentős hozzáadott értéket képvisel - olvasható a közleményben.