Az üzleti szférán belül februárban az ipari és kereskedelmi várakozások minimálisan kedvezőbben, a szolgáltató és főleg építőipari várakozások viszont kedvezőtlenebbül alakultak, mint az előző hónapban.

A foglalkoztatási szándék az iparban kissé erősödött, az építőiparban viszont számottevően, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában kissé gyengébb lett.

Az áremelési szándék az iparban nem változott, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél csökkent. Az építőiparban ismét az árcsökkenésre számító cégek kerültek többségbe, de a válaszadók döntő többsége ebben az ágazatban is változatlan árakra számít.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban háromhavi csökkenést követően enyhén emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét enyhén, míg a következő egy évben várható megtakarítási képességét lényegesen jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét stagnálónak érzékelték.

A hónapban valamelyest enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A fogyasztók inflációs várakozása pedig tovább csökkent.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014. IX.X.XI.XII.2015. I.II.
Üzleti bizalom3,67,87,78,14,43,5
Fogyasztói bizalom-19,1-17,6-19,4-22,1-23,8-22,4
Konjunktúra-2,31,20,70,2-2,9-3,2
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt