A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) meg kell törnie a forintgyengülés pszichológiáját, mert az mindenféle károkat okoz. Az MNB-nek ehhez minden eszköze meg is van, és bármennyire is nem szeretné, kénytelen lesz a kamatszintet megemelni - írja a blogjában Zsiday Viktor befektetési szakember.

Hogy ez pontosan mikor és hogyan történik, az nem egyértelmű, de nem látszik más út. A korábbi egyszerű helyzethez képest most az MNB több célja egymással szembekerült, és dönteniük kell mi a fontosabb.

Figyelembe véve a piaci hangulatot, valószínűleg ideje megtörni a teljes konszenzust, miszerint a forint csak gyengülhet, mert ez nagyon be tud gyorsulni, és minél tovább tart, annál nehezebben reparálhatóak a károk - írja Zsiday.

- Ha tippelnem kéne, akkor 1-2 százalék közé becsülném. Ez a kamatszint stabilizálhatja a forintot, és még nem okoz törést. Az egyetlen kivétel az lehet, ha a koronavírus terjedése globális recessziót okoz, ebben az esetben ez pár hónapra felülírhatja a fenti számítást, de hogy ez bekövetkezik-e azt senki sem tudja - írja a szakember. Jelenleg 0,9 százalékos az alapkamat, ami azonban már évek óta nem számít a jegybank meghatározó eszközének.