Influenzaoltás: fontos dolog derült ki

Sokan kérik az influenza elleni ingyenes vakcinát, ám azt csak egészségesek kaphatják. Az igénylők tesztelésére viszont nincs lehetőség - írta a Népszava.
Domokos László, 2020. szeptember 29. kedd, 07:00
Fotó: Pixabay

Csak egészséges ember kaphatja meg az influenza-elleni vakcinát, holott azt egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik ilyenkor, lappang-e koronavírus a páciensben - írta a napilap.

Az idő sürget: miután a kormány az influenzajárvány megelőzése érdekében idén mindenkinek térítésmentessé tette a védőoltást, sokan kérdezik a rendelőkben, mikor, hogyan juthatnak a vakcinához. Ráadásul éppen azok készülnek tömegesen felkeresni a háziorvosi rendelőket, akiket a veszélyeztetettek közé sorolnak. Arról, hogy miként lehet kockázatmentessé tenni az oltást, az országos tisztifőorvos a közelmúltban csak annyit mondott: telefonon egyeztetett időpontban kaphatják meg a vakcinát az érintettek.

Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke szerint nem tudják ellenőrizni a háziorvosok, hogy egészséges-e páciens, és nem tünetmentes koronavírus-hordozó, arra ugyanis nem lát lehetőséget, hogy a mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől.

Okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes covidosként beoltanak influenza ellen? Erre a kérdésre Kemenesi Gábor virológus a Népszavának azt felelte: "Nem tudjuk." A virológus szerint a tapasztalatok szerint azért nem jó például felsőlégúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer "el van foglalva", így nem lesz olyan hatékony a vakcina, nem képes kellő immunválaszt kiváltani.

Ráadásul egyelőre más okoz nagyobb problémát. Az aktuális influenzaoltás hatóanyagát mindig aszerint állítják össze, hogy melyik vírus okozta a megbetegedéseket az adott ciklusban a déli féltekén. Csakhogy az idén a Covid-19-megbetegedés miatt bevezetett intézkedések hatására gyakorlatilag elmaradt ott az influenza-járvány, ezért most nem tudni, hogy az északi féltekén melyik vírustörzs válhat dominánssá. "Ha szerencsénk van, benne lesz az is a már elkészült oltóanyag komponensei között" - tette hozzá Kemenesi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.09.29 19:15

Ó, anyám borogass!!!!
Minden oltást egészséges ember kaphatja vagy kockázat/haszon elven beteg pl. koraszülött tört dózisban.
Ki az egészséges oltás szempontjából?
Aki panaszmentes, láztalan.
Eddig is ez volt a követelmény ma is az.
Nem kell hozzá COVID-19 teszt!!!!
Már csak azért sem mert a tesztek 15-20 százaléka eleve fals eredményt mutat a többi pedig annyit tud bizonyosan megmondani, hogy a levételi időben az adott páciensből nem mutatható ki a SARS CoV2. vírus részlete.
Ez az már tényleg közröhej!
Aki panaszmentes, láztalan az megkaphatja mint évtizedek során eddig is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html