A Royal Bank of Scotland (RBS) elemzői pénteken ismertetett tanulmányukban úgy vélekedtek, hogy a jelenlegi időszakban, amikor a magyar gazdaság növekedésének lassulása valószínűsíthető, és ezzel egyidejűleg az inflációs kilátásokra is lefelé mutató kockázatok hatnak, az MNB mind kevésbé lesz toleráns az erős forinttal szemben, mivel ez is csak a növekedést és az inflációt terhelő kockázatokat növeli.

Az inflációra ható kockázatokat jól jelzi a tizenkét havi összevetésű fogyasztói árindex szeptemberben mért 0,4 százalékos - az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó - esése. A londoni elemzői közösség széleskörű konszenzusos előrejelzési átlaga mínusz 0,1 százalékos éves inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

Ha ezek a folyamatok tartósnak bizonyulnak, az RBS elemzői szerint a magyar jegybank monetáris tanácsa a következő hónapokban fontolóra veheti a pénzügypolitika további enyhítését.

Az MNB legutóbbi kamatdöntő üléseinek közleményeiből világosan kitűnik az a szándék, hogy a jegybank az inflációra ható kockázatokat elsősorban nem kamatcsökkentésekkel próbálja kivédeni, hanem úgy, hogy hosszú ideig változatlanul hagyja jelenlegi 1,35 százalékos alapkamatát.

Ha azonban folytatódik a feltörekvő piacokon jelenleg tapasztalt felfutás, és a forint jelentősebben - például 300 forint/euróig - erősödik, akkor ismét napirendre kerülhet a monetáris enyhítés hagyományos formája, vagyis az alapkamat további csökkentése - vélik sz RBS londoni közgazdászai.

Ezt a kilátást erősíti, hogy növekszik az eurójegybank (ECB) által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus kiterjesztésének valószínűsége, és az is, hogy az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve kamatemeléseit a piac elkezdte folyamatosan kiárazni. Ha ebben a környezetben a forint jelentős erősödésnek indul, előállhat olyan helyzet, hogy az MNB nem tudja elkerülni a további kamatcsökkentést, annak ellenére is, hogy a forintárfolyam inflációs átszűrődési hatása csökkent az utóbbi években - áll az RBS tanulmányában.