Az egyszer használatos műanyagok kivezetését támogatással pörgeti fel a kormány

Újabb 10 milliárd forinttal támogatja a kormány a gazdaság zöldítését, ezúttal ráadásul az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett vagy helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások fejlesztéseihez biztosít támogatást. A cél, hogy zöld csomagolóanyagokra válthassanak.
Szabó Dániel, 2020. december 22. kedd, 09:39
Fotó: Pixabay

Keddtől érhető el a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljaihoz illeszkedő, 7 milliárd forint keretösszegű felhívás, amelyet hamarosan követ a közép-magyarországi régió cégeinek szóló, további 3 milliárd forintos kiírás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Tavaly döntött arról az EU, hogy a tagországainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról, 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, 2030-ra pedig ezeknek már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk. Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni. Ennek része, hogy az egyszer használatos műanyagokat is betiltják. A magyar kormány most ez irányba lépett a támogatással.

"A zöldítés az ipar számára nem kényszer, hanem lehetőség, hogy a nemzetközi versenyben előnyhöz jussunk. Éppen ezért a magyar kormány az elsők között döntött arról, hogy támogatja az egyszer használatos és egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának betiltásában közvetlenül érintett mikro-, kis- és középvállalkozások technológiaváltását és kapacitásbővítését" - idézi a minisztérium György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Mint mondta, közös érdek, hogy minden iparág környezetbaráttá váljon, hiszen mindannyian tiszta Magyarországot szeretnénk. A beruházásoknak köszönhetően ráadásul javul a magyar családok életminősége, és új munkahelyek jöhetnek létre.

A vállalkozások többek között új eszközök, gépek megvásárlásához, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kaphatnak támogatást, beleértve az automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor- és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártási megoldások beszerzését. Egy önállóan támogatható tevékenység mellett az elnyert forrás felhasználható például technológiai fejlesztést eredményező gyártási licenc, know-how beszerzésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, információs technológia-fejlesztésre is.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár arról beszélt az ügy kapcsán, hogy a kormány számára kiemelten fontos a körforgásos gazdaságra történő átállás, amelytől a teljes értéklánc megújulását várják. Az újrafelhasználásból és újrahasznosításból, a másodnyersanyagok hasznosításának technológiai megújulásából nemzetgazdasági szinten is érzékelhető eredmények származhatnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elsőként a környezetre legártalmasabb műanyag termékek kivezetését és a helyettesítő termékek piaci térnyerését szándékszik támogatni. "A ma megjelent felhívások is e törekvések valóra váltásához járulnak hozzá, hiszen a zöld szemléletet magukénak valló vállalkozások a fejlesztésekre elnyerhető, 20-400 millió forint közötti támogatás segítségével teljes mértékben környezetbaráttá válhatnak. A feltételesen visszatérítendő forrás a beruházás eredményességétől függően részben vagy teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá fordulhat át" - fejtette ki.

A támogatás igénylésének előfeltétele az előminősítési folyamatban való részvétel. A cégek előminősítési kérelmeit 2021. február 1-ig várják a znb.ifka.hu oldalon. A pályázatok benyújtására az előminősítési tanúsítvány birtokában, 2021. február 15-től 2021. március 11-ig nyílik majd lehetőség.

A kormány egyébként a hazai csomagolóipar védelmében a bolti műanyagzacskók betiltását elnapolta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2020.12.22 13:19

Miért nem a Covid járvány után foglalkozik ilyen kérdésekkel az orbáni rezsim ? Ha már annyira zöldíteni akarnak,
miért döntenek arról,hogy Magyarországon csak alumínium alapú packba, alus dobozokba, vagy üvegbe csomagolt
termékeket lehet árusítani ,a műanyag flakonok helyett ! Évtizedekkel ezelőtt nálunk is lehetett üveges tejet venni.
Nyugaton ez ma sem újdonság !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html