Itt a bejelentés: az áldozat is sértett lesz hamarosan

Az új büntetőeljárási kódex egységesen sértettként kezel majd mindenkit, aki a bűncselekmény következményeként bármilyen jellegű hátrányt - fizikai vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt - szenvedett. Ez azt jelenti, hogy a sértett és az áldozat fogalma azonos lesz - fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter
MTI, 2016. február 22. hétfő, 11:33
Fotó: Napi.hu

A jelenleg hatályos terminológia szerint sértett lehet mindenki, akinek személyét vagy jogait, illetve jogos érdekeit az elkövetett bűncselekmény közvetlenül megsértette vagy veszélyeztette - hangzott el a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett eseményen.

Ehhez képest az áldozatok kategóriája jelenleg szélesebb spektrumon mozog, mivel abba beletartoznak a bűncselekmény által közvetve érintettek is, például a közeli hozzátartozók.

Trócsányi László előrevetítette azt is: jelentősen megerősítik a sértetti jogokat, az őket megillető eljárási garanciákat. A mostani szabályozással ellentétben a sértettek minden esetben eldönthetik majd, hogy az eljárásban részt vesznek-e. Hozzátette: a sértett az őt érintő valamennyi eljárási cselekménynél jelen lehet és az őt érintő iratokat megtekintheti.

Szélesednek a jogkörök

Minden bűncselekmény esetén kötelező lesz a sértettek előzetes értesítése, ha az elkövető szabadlábra kerül vagy a büntetéséből szabadul. Jelenleg ez csak néhány, jellemzően szexuális, bűncselekmény esetén van így. A sértettek számára pedig lehetőséget adnak arra is, hogy a tárgyaláson kinyilváníthassák, kérik-e az elkövető megbüntetését, s ezen felül a sértetteket is megilleti majd a fellebbezési jog.

Trócsányi László közlése szerint tárcája - amely az áldozatsegítő szolgálatok felett szakmai irányítást gyakorol - különös figyelemmel fordul a sérülékeny csoporthoz tartozók felé. A jövőben a 14 évesnél fiatalabbakat minden esetben kizárólag nyomozási bíró előtt, gyermekmeghallgató szobában, szükség esetén szakértő jelenlétében hallgathatják ki, és tilos lesz a gyermekkorúak szembesítése. A sérülékeny csoportba tartozók, valamint egyes speciális bűncselekmények, például nemi erőszak sértettjeinek szembesítése is csak a beleegyezésükkel történhet meg.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK