Itt a döntés az üzemanyagok jövedéki adójáról

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az első negyedévi Brent-átlagárat, amely április 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját.
Szász Péter, 2018. március 20. kedd, 16:09
Fotó: Pexels

A NAV számítása szerint 66,63 dollár volt a Brent ára január1. és március 15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad.

A kormány tavaly előtt nyáron fogadta el azt az adócsomagot, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötte.

Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk

Azon esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe.

Így számol a NAV
A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

A kép forrása: Pexels

HOZZÁSZÓLÁSOK